Moje grčko vjenčanje

03.06.2022.

15:04

Autor: HRT

Subota, 18. lipnja na Prvom

Subota, 18. lipnja na Prvom

Foto: Moje grčko vjenčanje / film

U subotu 18. lipnja na Prvom programu u 20:10 prikazujemo romantičnu komediju Moje grčko vjenčanje, veliki hit iz 2002./03. godine. Film je topao, emotivan i istodobno urnebesno smiješan, a likovi živi i stvarni kao da ih gledamo u stvarnome životu. Uz kritički pogled prema staromodnim običajima i pravilima, Nia Vardalos u svakom prizoru pokazuje dirljivu ljubav prema svojoj golemoj obitelji.

video thumb

Tridesetogodišnja Toula Portokalos, djevojka iz grčke obitelji u Americi, radi u obiteljskom restoranu Zorba. Sve što njezin otac Gus želi jest vidjeti je udanu za "finog grčkog momka". Ali Toula od života traži više: želi učiti, obrazovati se, odmaknuti se na sigurnu udaljenost od predviđene sudbine.

Konzervativnom ocu pomisao o obrazovanju ženskog djeteta potpuno je neprihvatljiva, ali ga mudra Toulina majka uvjeri da je Toulino obrazovanje bila njegova ideja. Toula je punašna i neatraktivna djevojka ne baš zadovoljna sobom, ali kad jednog dana u restoranu upozna privlačnog profesora književnosti Iana Millera, kojemu očito nije nesimpatična, u srcu osjeti da je to ono pravo.

Isprva se viđaju tajno, ali su pred njima gotovo nerješivi problemi: Toulina obitelj, prije svega otac, mora prihvatiti Amerikanca kao zeta, Ian mora prihvatiti Toulinu neobičnu grčku obitelj, Toula mora naučiti prihvatiti sebe...

Film "Moje grčko vjenčanje" osvojio je petnaestak nagrada i barem isto toliko nominacija i proslavio Niu Vardalos, scenaristicu i glavnu glumicu, koja je za scenarij bila nominirana za Oscara. 

Scenarij je napisala prema svojoj monodrami, potaknuta pohvalama i uspjehom predstave, osobito zahvaljujući zalaganju Rite Wilson, koja je i sama podrijetlom Grkinja, i koja je svog supruga Toma Hanksa nagovorila da bude producent filmskog projekta. Očito nisu pogriješili.

Uz Niu Vardalos,  glumačku postavu čine i Michael Constantine, John Corbett, Christina Eleusiniotis, Kaylee Vieria te John Kalangis.

Režiju potpisuje Joel Zwick.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!