08:24 / 10.09.2021.

Autor: HRT

Moje grčko vjenčanje

Subota, 9. listopada na Prvom

Subota, 9. listopada na Prvom

Foto: Moje grčko vjenčanje / film

U subotu, 9. listopada na Prvom programu u 20:10 prikazujemo romantičnu komediju Moje grčko vjenčanje (MY FAT GREEK WEDDING). Film je topao, emotivan i istodobno urnebesno smiješan, a likovi živi i stvarni kao da ih gledamo u stvarnome životu. Uz kritički pogled prema staromodnim običajima i pravilima, Nia Vardalos u svakom prizoru pokazuje dirljivu ljubav prema svojoj golemoj obitelji.

video thumb

Tridesetogodišnja Toula Portokalos, djevojka iz grčke obitelji u Americi, radi u obiteljskom restoranu Zorba. Sve što njezin otac Gus želi jest vidjeti je udanu za "finog grčkog momka". Ali Toula od života traži više: želi učiti, obrazovati se, odmaknuti se na sigurnu udaljenost od predviđene sudbine.

Konzervativnom ocu pomisao o obrazovanju ženskog djeteta potpuno je neprihvatljiva, ali ga mudra Toulina majka uvjeri da je Toulino obrazovanje bila njegova ideja. Toula je punašna i neatraktivna djevojka ne baš zadovoljna sobom, ali kad jednog dana u restoranu upozna privlačnog profesora književnosti Iana Millera, kojemu očito nije nesimpatična, u srcu osjeti da je to ono pravo.

Isprva se viđaju tajno, ali su pred njima gotovo nerješivi problemi: Toulina obitelj, prije svega otac, mora prihvatiti Amerikanca kao zeta, Ian mora prihvatiti Toulinu neobičnu grčku obitelj, Toula mora naučiti prihvatiti sebe...

Subota, 9. listopada na Prvom

Subota, 9. listopada na Prvom

Foto: Moje grčko vjenčanje / film

"Moje grčko vjenčanje" veliki je hit iz 2002./3. godine. Osvojio je petnaestak nagrada i barem isto toliko nominacija i proslavio Niu Vardalos, scenaristicu i glavnu glumicu, koja je za scenarij bila nominirana za Oscara.

Scenarij je napisala prema svojoj monodrami, potaknuta pohvalama i uspjehom predstave, osobito zahvaljujući zalaganju Rite Wilson, koja je i sama podrijetlom Grkinja, i koja je svog supruga Toma Hanksa nagovorila da bude producent filmskog projekta. Očito nisu pogriješili.

Glumačku postavu čine Nia Vardalos, Michael Constantine, John Corbett, Christina Eleusiniotis, Kaylee Vieria, John Kalangis.

Scenarij potpisuje Nia Vardalos, a režiju Joel Zwick.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!