10:26 / 05.03.2022.

Autor: HRT

Most na rijeci Kwai

Nedjelja, 20. ožujka na Drugom

Nedjelja, 20. ožujka na Drugom

Foto: Most na rijeci Kwai / film

U nedjelju, 20. ožujka na Drugom programu u 20:05 emitiramo ratni film Most na rijeci Kwai (1957.). Film je nagrađen sa sedam Oscara uključujući one za najbolji film, režiju, glavnoga glumca, kameru, montažu, scenarij i glazbu od koje je najpoznatija ostala melodija zviždanjem Marš pukovnika Bogeya. 

Nedjelja, 20. ožujka na Drugom

Nedjelja, 20. ožujka na Drugom

Foto: Most na rijeci Kwai / film

Poznati britanski redatelj sir David Lean poznat je po filmovima kao što su: Veliko očekivanje, Oliver Tvist, Kratki susret, Lawrence od Arabije, Ryanova kći, Doktor Živago, Put u Indiju i dr. Za svoj je rad višestruko nagrađivan. Dobio je dva Oscara i devet je puta nominiran za prestižnu nagradu. HTV prikazuje restauriranu verziju antologijskog filma izvedenu 2010. pod okriljem kompanije Columbia Pictures.

video thumb

Velika uspješnica i višestruko Oscarom nagrađeni film poznatoga britanskog redatelja Davida Leana nastao je prema romanu Pierrea Boullea o ratnim zarobljenicima u Burmi 1943. godine. Skupina britanskih zarobljenika sa zapovjednikom Nicholsonom dobiva radni zadatak u logoru.

Zapovjednik japanskog logora Saito ne pridržava se konvencije da su časnici oslobođeni rada u zarobljeništvu i Nicholsonov otpor strogo kažnjava. Ne uspjevši slomiti otpor, te součen s činjenicom da most neće biti sagrađen u zadanom roku, Saito prihvaća Nicholsonov prijedlog da on i njegovi vojnici sagrade most na rijeci Kwai.

Nedjelja, 20. ožujka na Drugom

Nedjelja, 20. ožujka na Drugom

Foto: Most na rijeci Kwai / film

Most bi trebao služiti Japancima za dopremu vojske i ratnog materijala i premda bi bilo logično da britanski zarobljenici sabotiraju izgradnju kako bi most bio loše kvalitete, Nicholson ima drugu viziju. Smatra da most mora biti savršeno izgrađen kako bi ostao primjerom vještine i znanja britanskih vojnika.

S druge strane, američki zarobljenik Shears koji je iz Saitova logora uspio pobjeći i dokopati se britanske vojne baze, dobiva zadatak predvoditi skupinu vojnika radi uništenja logora i rušenja netom sagrađenog mosta...

Uloge tumače William Holden, Alec Guinness, Jack Hawkins, Sessue Hayakawa, James Donald, Geoffrey Horne, Andre Morell, Peter William, John Boxer, Percy Herbert, Harold Goodwin.

Scenaristi su Michael Wilson i Carl Foreman, a redatelj je David Lean.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!