14:39 / 26.04.2021.

Autor: HRT

Most u Remagenu

Nedjelja, 9. svibnja na Prvom

Nedjelja, 9. svibnja na Prvom

Foto: Most u Remagenu / film

U nedjelju, 9. svibnja na Prvom programu u 8 sati i u 22:45  pogledajte film Most u Remagenu (THE BRIDGE AT REMAGEN, 1969.).

 Film je sniman u Čehoslovačkoj, a snimanje je pred kraj prekinuto upadom snaga Sovjetskog Saveza na teritorij te zemlje. "Most u Remagenu" može se pohvaliti sjajnom glumačkom ekipom, u kojoj se ponajviše ističu R. Vaughn i G. Segal. Glazbu je skladao poznati Elmer Bernstein.

Nedjelja, 9. svibnja na Prvom

Nedjelja, 9. svibnja na Prvom

Foto: Most u Remagenu / film

Krajem Drugog svjetskog rata njemačke se snage povlače pred Saveznicima, a zadnja prepreka je most preko Rajne, kod Remagena. Njemačke snage žele uništiti most kako bi spriječile američki prodor, no general von Brock (P. van Eyck) pokušava sačuvati most, jer je s druge strane ostalo pedeset tisuća njemačkih vojnika. Zapovjedništvo nad mostom preuzima fanatični major Kreuger (R. Vaughn), a u susret mu užurbano dolazi premorena jedinica poručnika Hartmana (G. Segal )...

John Guillermin (1925.-2015.) gledateljima će biti poznat ponajviše po režiji glasovitog filma katastrofe "Pakleni toranj", a i stilski dotjerane verzije hollywoodskog klasika "King Konga". "Most u Remagenu" vjerno je prenio događaje pred kraj Drugog svjetskog rata, kad je jedan most igrao veliku ulogu pri ranijem završetku rata i spašavanju tisuća života. Guillerminova poruka je u cijelosti antiratna.

Uloge tumače George Segal, Robert Vaughn, Ben Gazzara, Bradford Dillman, E. G. Marshall, Peter van Eyck, Hans Christian Blech, Heinz Reincke i Joachim Hansen.

Scenaristi su Roger O. Hirson, Richard Yates, William Roberts, redatelj John Guillermin.

Urednik je Dean Šoša.

Nedjelja, 9. svibnja na Prvom

Nedjelja, 9. svibnja na Prvom

Foto: Most u Remagenu / film

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!