Mrkomir l.: Mrkomir provodi pravdu

04.12.2021.

13:12

Autor: HRT

Nedjelja, 19. prosinca na Prvom

Nedjelja, 19. prosinca na Prvom

Foto: Mrkomir l. / serija

U nedjelju, 19. prosinca, u 20:10 na Prvom programu počinjemo s premijernim prikazivanjem humoristične serije Mrkomir l. Provjerena autorska i izvođačka ekipa na čelu sa Snježanom Tribuson, Igorom Šeregijem i Aldom Tardozzijem te glumcima Goranom Navojcem, Ecijiom Ojdanić, Ozrenom Grabarićem, Paškom Vukasovićem, Rokom Sikavicom, Marinkom Prgom i Mirnom Mihelčić povest će nas na putovanje kroz političke i ine hrvatske srednjovjekovne intrige.

video thumb

Godina je osamsto pedeseta. Rani srednji vijek. Kneževinom vlada hrvatski knez Mrkomir, izuzetno častohlepan, ali istovremeno naivan, pa ga njegovo častohleplje često dovede do poraza. Nepismen je, ali kako se pravi da zna čitati ovisi o Slavomiru koji na dvoru obnaša nekoliko dužnosti od peharnika, savjetnika do šefa tajne službe KOA-e (Kneževa operativna agencija).

Nedjelja, 19. prosinca na Prvom

Nedjelja, 19. prosinca na Prvom

Foto: Mrkomir l. / serija

Slavomir nerijetko svoj položaj i povjerenje koje u njegovu prosudbu ima Mrkomir koristi za povećanje svog bogatstva i utjecaja. Mrkomiru je, pak, najveći problem što je vazal Franaka, a silno želi neovisnost kojom bi mu se ostvario davni san - njegova kneževina postala bi kraljevina, a on bi postao kralj. No, za ispunjenje tog sna morao bi se iskazati u boju i politici, ali i odreći se silnih kredita koje dobiva od Franaka... Svaka usporedba s današnjim vremenom nije slučajna!

Prva epizoda: Mrkomir provodi pravdu

U Kneževini je napeto, narod se sve više buni, na dvoru uživaju u iću, piću i svim ostalim blagodatima, a za gladni narod nikoga nije briga. Mrkomir, kako bi spriječio pobunu, mora poduzeti radikalne mjere te, kako bi spasio sebe, narodu ponuditi drugog krivca. Spasonosnom rješenju, kao i obično, dosjetiti će se Slavomir koji uz spašavanje Mrkomira mora zadovoljiti i neke svoje potrebe. ..

Nedjelja, 19. prosinca na Prvom

Nedjelja, 19. prosinca na Prvom

Foto: Mrkomir l. / serija

Uz spomenuti glumački ansambl Gorana Navojca, Eciju Ojdanić, Ozrena Grabarića, Mirnu Mihelčić, Paška Vukasovića, Roka Sikavicu i Marinka Prgu u ovoj epizodi se pojavljuju i Goran Grgić te Vedran Mlikota.

Scenarist je Branko Ružić, redatelj Aldo Tardozzi, glazba: Mate Matišić. Producent je Ivan Maloča, Interfilm za HRT, a urednica serije je Jasmina Božinovska Živalj.

Izvođač pjesme je Saša Antić.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!