Moja genijalna prijateljica

09.09.2021.

14:24

Autor: HRT

Petak, 24. rujna na Drugom

Petak, 24. rujna na Drugom

Foto: Moja genijalna prijateljica / serija

U petak, 24. rujna na Drugom programu u 22:35 ne propustite 1. i 2. epizodu prve sezone serije Moja genijalna prijateljica (My Brilliant Friend). Serija snimljena prema svjetskom izdavačkom fenomenu, prvom dijelu tetralogije Elene Ferrante, koje je u svijetu prodano u milijunima primjeraka. Kada joj najvažnija prijateljica, čini se, nestane bez traga, Elena Greco, starija žena koja živi u kući punoj knjiga, uključi računalo i počne pisati priču o Lili, priču o prijateljstvu koje se rodilo u školskim klupama pedesetih godina. Tako počinje priča smještena u opasnom i čarobnom Napulju, te pokriva više od šezdeset godina života i, istodobno, pokušava proniknuti u tajnu Lile, Elenine genijalne prijateljice, Elenine najbolje i najgore prijateljice.

video thumb

U seriji se pripovijeda ne samo o čvrstome prijateljstvu dviju žena koje traje od djetinjstva do starije dobi - intenzivno je to prijateljstvo u kojemu razumijevanje i međusobno prihvaćanje obitavaju s mržnjom, nadmetanjem i ljubomorom - već i o životu cijele zemlje kroz više desetljeća, te se prikazuju ideali i težnje likova raznih naraštaja.

Priča počinje u današnje doba tajanstvenim Lilinim nestankom koji ponuka njezinu prijateljicu Elenu na pripovijedanje priče koja ih povezuje još od djetinjstva kada su pedesetih godina živjele u siromašnoj napuljskoj četvrti.

Roman je to o oblikovanju osobnosti, odrastanju i iskupljenju: kroz neumorne borbe dviju prijateljica protiv društva, obitelji, muškaraca i samih sebe priča nam o zajedničkim doživljajima i iskustvima tijekom raznih razdoblja života, mračnih kao i onih ispunjenih nadom.

Vrhunski je to primjer pripovijedanja i snage koju štivo može imati pod uvjetom da se zasniva na dubokoj istini.


Petak, 24. rujna na Drugom

Petak, 24. rujna na Drugom

Foto: Moja genijalna prijateljica / serija

1. epizoda: Pedesete su godine u Napulju. Elena i Lila, dvije međusobno vrlo različite djevojčice, sprijatelje se i upoznaju dok se igraju. Upravo tog zaigranog popodneva rađa se prijateljstvo koje će potrajati čitav život.

Kada joj najvažnija prijateljica, čini se, nestane bez traga, Elena Greco uključi računalo i počne pisati priču o njihovu prijateljstvu. Raffaellu Cerullo, koju je ona uvijek zvala Lila, upoznala je u prvome razredu osnovne škole 1950. godine. Elena je povučena plavuša, Lila je tamnokosa i strastvena.

Premda veoma različite, dvije djevojčice - najbolje učenice u razredu - međusobno se privlače te se počnu zajedno igrati u napuljskoj četvrti gdje odrastaju.

Četvrt je to puna malih zgrada i prašine. To je Napulj bez mora u kojemu glavnu riječ vodi don Achille: muškarac kojega se svi boje. No ne i Lila: ona je uvjerena da im je baš on ukrao lutke kojima su se igrale te držeći se za ruke s Elenom odluči uspeti stubama koje vode prema don Achilleovu domu. I baš od toga dana, zajednički se suprotstavivši strahu, Elena i Lila počnu graditi svoje prijateljstvo.

Petak, 24. rujna na Drugom

Petak, 24. rujna na Drugom

Foto: Moja genijalna prijateljica / serija

2. epizoda: Elena i Lila otkriju zadovoljstvo čitanja te odluče da će, kada odrastu, postati spisateljice. No njihove ih siromašne i slabo obrazovanje obitelji ne namjeravaju školovati.

Nakon mnogih rasprava s roditeljima Elena se uspije upisati u srednju školu, no Lila je prisiljena odustati od školovanja.

Petak, 24. rujna na Drugom

Petak, 24. rujna na Drugom

Foto: Moja genijalna prijateljica / serija

Uloge tumače Elisa Del Genio (Elena Greco, djevojčica), Margherita Mazzucco (mlada Elena), Elisabetta De Palo (odrasla Elena), Ludovica Nasti (Raffaella Lila Cerullo, djevojčica), Gaia Girace (mlada Lila), Anna Rita Vitolo (Immacolata Greco), Luca Gallone (Vittorio Greco), Antonio Buonanno (Fernando Cerullo), Valentina Acca (Nunzia Cerullo), Tommaso Rusciano (Rino Cerullo, dječak), Gennaro De Stefano (mladi Rino), Kristijan Di Giacomo (Stefano Carracci, dječak), Giovanni Amura (mladi Stefano), Giuliana Tramontano (Pinuccia Carracci, djevojčica), Federica Sollazzo (mlada Pinuccia), Valerio Laviano Saggese (Alfonso Carracci, dječak), Fabrizio Cottone (mladi Alfonso), Francesco Catena (Pasquale Peluso, dječak) Eduardo Scarpetta (mladi Pasquale), Francesca Bellamoli (Carmela Peluso, djevojčica), Francesca Pezzella (mlada Carmela), Lucia Manfuso (Ada Cappuccio, djevojčica), Ulrike Migliaresi (mlada Ada).

Režiju potpisuje Saverio Costanzo, scenarij Elena Ferrante, Francesco Piccolo, Laura Paolucci e Saverio Costanzo, a odabrala  je Martina Rajšek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!