Na osamljenom mjestu

15.02.2022.

11:11

Autor: HRT

Subota, 19. veljače na Trećem

Subota, 19. veljače na Trećem

Foto: Na osamljenom mjestu / film

U subotu 19. veljače na Trećem u 20:05 prikazujemo film Na osamljenom mjestu. Realizirana u produkciji tvrtke Santana Productions legendarnog Humphreya Bogarta (Malteški sokol, Blago Sierra Madre), koji tumači i glavnu ulogu, izvrsna noirovska drama u režiji glasovitog Nicholasa Raya (Johnny Guitar, Kralj kraljeva) uspjela je adaptacija istoimenog romana američke spisateljice krimića i književne kritičarke Dorothy B. Hughes.

U osnovi priče koju nose psihološki sjajno iznijansirani likovi je zaplet o impulzivnom gubitniku osumnjičenom za ubojstvo, što je uloga koja je  Humphreyu Bogartu savršeno legla. No u pozadini toga i oslikavanja "nemoguće" romantične veze, leži intrigantan prikaz stanja i odnosa u Hollywoodu, prikaz stvarnih i lažnih zvijezda.

Režija Nicholasa Raya, jednog od najznačajnijih redatelja iz razdoblja klasičnog Hollywooda koji je za scenarij svoje kultne drame "Buntovnik bez razloga" 1956. bio nominiran za Oscara, izuzetno je sigurna i sugestivna, scenarij Andrewa Solta (Male žene) obiluje sjajnim dijalozima i plastično profiliranim sporednim likovima, a atmosferična fotografija dvostrukog oskarovca Burnetta Guffeya (Odavde do vječnosti, Bonnie i Clyde) dodatno naglašava dramatičnost i emotivnost zbivanja.

Nakon što se jedne večeri u društvu svog agenta Mela Lipmana (A. Smith) u noćnom klubu sukobi s prgavim mladim glumcem, filmski scenarist Dixon Steele (H. Bogart) u svoj stan doprati mladu Mildred Atkinson (M. Stewart).

Dixon pamti i bolje dane, jer već odavno nije napisao dobar scenarij, a Mildred je ambiciozna osoba koja ima ideju za filmsku priču. Međutim, Mildred će još iste noći biti ubijena nakon što napusti njegov stan, a kad za ubojstvo bude osumnjičen upravo Dixon, ključni alibi pružit će mu susjeda Laurel Gray (G. Grahame).

Istragu vodi Dixonov stari znanac detektiv Brub Nicolai (F. Lovejoy), a scenarist se počinje zbližavati s Laurel koja ga nadahnjuje i za pisanje...

U filmu IN A LONELY PLACE, snimljenom 1950. godine, uz Humphreya Bogarta glume Gloria Grahame, Frank Lovejoy, Carl Benton Reid, Art Smith, Martha Stewart, Jeff Donnell, Robert Warwick, Morris Ankrum i William Ching.

Urednik je Dean Šoša.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!