11:13 / 16.03.2021.

Autor: HRT

Na rubu znanosti

Krešimir Mišak

Krešimir Mišak

Foto: Na rubu znanosti / HRT

U ponedjeljak 22. ožujka u 23:35 na HTV3 repriziramo emisiju Na rubu znanosti: NLO i Jugoslavensko ratno zrakoplovstvo iz 2017. godine.

Nakon Drugog svjetskog rata tajanstvene letjelice počele su uznemiravati san pripadnika mnogih svjetskih ratnih zrakoplovstava. Pojavljivali su se na zaslonima radara, pratili zrakoplove, pokušavalo ih se rušiti - sve uzalud. Od mnogih incidenata trebale su proći godine da se dokumenti i svjedoci oglase javno. Takvo je vrijeme sada došlo za mnoge susrete s NLO-ima zrakoplovaca bivše Jugoslavije, od kojih su neki završili tragično, rušenjem jugoslavenskih zrakoplova.

Potkraj 1974. i 1975. NLO-i su uporno ometali trenažne letove pilota 172. avijacijskog puka smještenog u tadašnjem Titogradu. Zrakoplovi "Galeb" i "Jastreb" bili su nemoćni pred izuzetnim letačkim manevrima neobičnih svjetala. Jugoslavensko ratno zrakoplovstvo poslalo je u pomoć elitne pilote MIG-ova 21 s tajnim zadatkom: srušiti svjetlosne uljeze koji narušavaju zračni prostor. O tim incidentima JRZ-a ekskluzivno su progovorili njihovi izravni sudionici: radaristi i piloti.

Urednik i voditelj emisije je Krešimir Mišak.

Emisiju pogledajte i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!