11:58 / 26.05.2021.

Autor: HRT

Na rubu znanosti: Arheoastronomski opservatorij Kokino

Krešimir Mišak

Krešimir Mišak

Foto: Na rubu znanosti / HRT

U ponedjeljak 31. svibnja u 23:45 na Trećem programu HTV-a ne propustite emisiju Na rubu znanosti: Arheoastronomski opservatorij Kokino, u kojoj gostuje arheolog Jovica Stankovski, otkrivač Kokina.

Kokino je arheološki lokalitet iz brončanog perioda u Makedoniji, star blizu 4 tisuće godina, koji je 2001. otkrio arheolog Jovica Stankovski. U neobične osobine tog vrha brda s dva nivoa ubrajaju se u kamenu uklesana sjedišta okrenuta prema istoku.

S otkrićem markera na okolnim stijenama postalo je jasno da je riječ o megalitskom arheoopservatoriju korištenom za promatranje nebeskih tijela. Isprva, smatralo se - samo Sunca. Ali s vremenom su nova otkrića pokazala da je drevna zvjezdarnica Kokino bila vrlo sofisticirani kameni kalendar.

Osim Sunca, na Kokinu su se pratila daleko složenija kretanja Mjeseca i suzviježđa Plejade, koje je od davnina važno za ljudski rod. Megalitski opservatorij Kokino ubraja se među najvrjednije stare opservatorije u svijetu - 2005. ga je američka svemirska agencija NASA smjestila na četvrto mjesto na popisu 15 takvih drevnih opservatorija.

Gost emisije je arheolog Jovica Stankovski, otkrivač Kokina.

Voditelj i urednik je Krešimir Mišak.

Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi u čijoj videoteci možete pronaći emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!