14:47 / 09.06.2021.

Autor: HRT

Na rubu znanosti: Četvrta industrijska revolucija

Krešimir Mišak

Krešimir Mišak

Foto: Na rubu znanosti / HRT

U ponedjeljak, 14. lipnja na Trećem programu HTV-a u 23:15 emitiramo emisiju Na rubu znanosti: Četvrta industrijska revolucija.

Prva industrijska revolucija počela je pronalaskom parnog stroja. Druga ili tehnološka industrijska revolucija, između 1870. i 1914. godine, obilježena je pronalaskom električne energije i masovnom proizvodnjom. Treća ili digitalna industrijska revolucija, krajem 1960-ih, obilježena je analognom elektronikom i mehaničkim uređajima.

Danas smo usred četvrte industrijske revolucije ili industrije 4.0, a to je razdoblje digitalnog povezivanja proizvoda i usluga preko "pametnih" gradova i tvornica do automatizacije poslova i usluga unutar domova i na poslu, kao i razdoblje intenzivnog prikupljanja i analize podataka.

Novost je i to što industrijska revolucija koja je u tijeku zamagljuje granice između fizičke, digitalne i biološke sfere. Četvrtu industrijsku revoluciju čine umjetna inteligencija, virtualna i proširena stvarnost, "blockchain", dronovi, povezivanje uređaja putem interneta, računarstvo u oblaku...

Emisiju urednika i voditelja Krešimira Mišaka možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi, u čijoj se videoteci nalaze i emitiranja izdanja Na rubu znanosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!