13:03 / 02.02.2021.

Autor: HRT

Na rubu znanosti: Drevni grad Xochicalco i tradicija Tetzkatclipoka

Ponedjeljkom na Trećem

Ponedjeljkom na Trećem

Foto: Na rubu znanosti / HRT

U ponedjeljak, 8. siječnja na Trećem programu u 23:20 emitiramo emisiju  Na rubu znanosti: Drevni grad Xochicalco i tradicija Tetzkatclipoka (2010.). 

Arheološko područje Xochicalco u Meksiku jedno je od od najvažnijih mjesta u povijesti Srednje Amerike. Javlja se 640. godine, a propada oko 900. godine, nakon teotihuakanskog carstva, a prije Azteca. Grad je posve napušten i na nekoliko je stoljeća pao u zaborav.

U 16. stoljeću svećenik fra Bernardino de Sahagún, u djelu koje se zove "Opća povijest stvari u Novoj Španjolskoj" spominje u prologu da postoji mjesto blizu Cuernavace gdje ljudi toga područja još uvijek dolaze ostavljati darove i da obavljaju određene obrede.

Tu se prvi put u povijesti spominje Xochicalco. U zadnjih stotinjak godina taj fascinantni lokalitet je potpuno otkopan te ponekad mjesto odvijanja nekih ceremonija, poput ceremonije zimskog solsticija tradicije Tezcatlipoca, čiji pripadnici za svoju tradiciju kažu da seže više od četrdeset tisuća godina u prošlost.

Stoljećima, od dolaska španjolskih osvajača, čuvana je u tajnosti, ali to se promijenilo posljednjih desetljeća.

Urednik i voditelj je Krešimir Mišak.

Emisiju možete prati i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj se videoteci nalaze emitirana izdanja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!