Na rubu znanosti: Jasi - drevni iscjelitelji

12:11 / 17.05.2022.

Autor: HRT

Krešimir Mišak

Krešimir Mišak

Foto: Na rubu znanosti / HRT

U ponedjeljak, 23. svibnja, u 21:05 na Trećem programu HTV-a emitiramo emisiju Na rubu znanosti: Jasi - drevni iscjelitelji. 

Stari autori tvrdili su da bi ime junaka Jasija poznatog u grčkoj mitologiji bila najjednostavnija izvedenica od riječi liječiti. Kaže se da je on izvorno morao biti drevni demon plodnosti s Peloponeza, a kao takav i stari bog iscjeljenja.

Analiza podataka antičkih pisaca pokazuje da se ishodišni prostor Jasija morao nalaziti u hrvatskom dijelu Panonije, na teritoriju naroda Jasa uz geotermalna vrela koja liječe žensku neplodnost.

Panonski narod Jasi živio je od neolitika do brončanog doba u južnoj Panoniji, na obodu neolitičke takozvane Stare Europe. Na prostoru od Hrvatske preko Grčke do zapadnih obala Turske i danas mnoge riječi čuvaju spomen na Jase, a u Grčkoj je njihovo ime postalo nazivom za stručnjaka-iscjelitelja, koji je koristio određenu biljku, ne samo za šamanski trans nego i u tretmanu komplikacija porođaja.

Urednik i voditelj je Krešimir Mišak.

Emisiju pogledajte i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!