12:31 / 01.02.2022.

Autor: HRT

Na rubu znanosti: Magija na hrvatskom povijesnom prostoru

Krešimir Mišak

Krešimir Mišak

Foto: Na rubu znanosti / HRT

U ponedjeljak 7. veljače  na Trećem programu u 21:10 emitiramo emisiju Krešimira Mišaka, Na rubu znanosti: Magija na hrvatskom povijesnom prostoru.

Sastavni dio svih svjetonazora u povijesti ljudskog roda oduvijek je bila magija. Najmanje u obliku kako se danas shvaća taj pojam, kao neka skrivena moć rješavanja problema, a puno više kao složeni sustav interpretacije svijeta, prisutan svuda u svijetu, u raznim oblicima. Duga je povijest života na hrvatskom povijesnom prostoru, pa je tako i duga povijest magije na tom istom prostoru.

Magijski sustavi i prakse smjenjivali su se ili pretapali, potiskivali ili preoblikovali, od prapovijesti gdje im samo možemo naslućivati sadržaj, do novijih vremena, uvijek pomalo skriveni od oka. Danas skriveni tek između korica knjige Denivera Vukelića "Magija na hrvatskom povijesnom prostoru".

Urednik i voditelj je Krešimir Mišak.

Emisiju pogledajte i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!