Na rubu znanosti: Nepalski lama i budistička učenja

16.01.2023.

14:26

Autor: HRT

Krešimir Mišak

Krešimir Mišak

Foto: Na rubu znanosti / HRT

Emisiju Na rubu znanosti: Nepalski lama i budistička učenja emitiramo u nedjelju, 22. siječnja, na Trećem programu u 20:05.

Tibetanski budizam (poznat i kao lamaizam) je poseban oblik budističkog učenja, karakterističan za Tibet i područje Himalaja, uključujući i Nepal, Butan, sjevernu Indiju, Mongoliju, sjeveroistočnu Kinu i Rusiju (Kalmikija, Burjatija i Tuva).

Izraz lama iz tibetanskog jezika znači "učitelj". To je ime za svećenika najvišeg ranga u postojećoj hijerarhiji, koja i danas čuva drevna znanja o umu, svijetu i čovjeku. Među njih spadaju znanja o kotaču, samsari; o divinacijama i proricanjma; o karmi i percepciji.

Gost emiisje je lama Norbu Gyatso.

Tjednu emisiju Na rubu znanosti, urednika i voditelja Krešimira Mišaka, koja se na zanimljiv način bavi neobičnim i neobjašnjivim, analizira paranormalne pojave i misterije, osim nedjeljom na HTV3 možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi, u čijoj se videoteci nalaze i emitiranja izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!