Na rubu znanosti: Nova istraživanja o vodi

03.08.2021.

14:47

Autor: HRT

Krešimir Mišak

Krešimir Mišak

Foto: Na rubu znanosti / HRT

U ponedjeljak, 9. kolovoza, u 23:50 na Trećem ponovno prikazujemo emisiju Krešimira Mišaka, Na rubu znanosti: Nova istraživanja o vodi.

Voda je vrlo malena molekula koja ima izuzetno specifična svojstva, jer se može nalaziti u sva tri agregatna stanja: krutom, tekućem i plinovitom. Od svih tekućina upravo voda ima najjaču površinsku napetost, najjače je otapalo na površini planeta Zemlja itd. Nemoguće je naći druge molekule koje bi imale sve anomalije koje ima voda, a bez samo jedne od njih života na Zemlji uopće ne bi bilo.

Nekoć se smatralo da je najvažniji kemijski sastav, ali danas se esencijalnom sve više pokazuje trodimenzionalna struktura vode. Zato su početkom 21. stoljeća procvala istraživanja vode o čemu svjedoči znanstvena konferencija održana u Sofiji krajem 2017. godine.

Cilj konferencije je bio povezati najnovije spoznaje iz holografske memorije, svijesti, stanične komunikacije, uloge vode u funkcioniranju DNK, njezine električne dinamike i drugih otkrivenih svojstava vode u cjelovitu sliku.

Urednik i voditelj je Krešimir Mišak.

Emisiju pogledajte i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!