Na rubu znanosti: Poboljšani čovjek

22.07.2022.

07:44

Autor: HRT

Krešimir Mišak

Krešimir Mišak

Foto: Na rubu znanosti / HRT

Na rubu znanosti: Poboljšani čovjek, emisiju urednika i voditelja Krešimira Mišaka, prikazujemo u petak, 22. srpnja, u 17 sati na Trećem. 

Ugrađivanje tehnologije u čovjeka i stvaranje strojeva koji nalikuju živim bićima - biomimetička robotika namijenjena je hendikepiranima te za kolaboraciju između robota putem uključivanja dinamike grupe u njihovu umjetnu inteligenciju.

S druge strane, tehnoproroci i rukovoditelji najjačih tehnotvrtki predviđaju pojavu novog čovječanstva, a Deklaracija svjetske transhumanističke organizacije zagovara korištenje tehnologije radi nadilaženja trenutnih bioloških granica sve do hipotetskog učitavanja kompleksnosti ljudskog mozga u "oblak".

Googleov glavni inženjer Ray Kurzweil predviđa da ljudski mozak i najveći dio njegovih misli, zahvaljujući spajanju s nano-elektronskim komponentama, već na pragu 2030. više neće biti biološke naravi nego će dolaziti iz "oblaka".

U raspravi o poboljšanju čovjeka nalaze se i biokonzervativci koji se protive upotrebi suvremene tehnike radi poboljšanja čovjeka i ubrzanja evolucije.

Emisiju možete pratiti i preko multimedijske platforme HRTi

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!