10:33 / 08.03.2021.

Autor: HRT

Na rubu znanosti: Pomnost

Krešimir Mišak

Krešimir Mišak

Foto: Na rubu znanosti / HRT

U ponedjeljak 15. ožujka u 23:05 na Trećem programu prikazujemo emisiju Na rubu znanosti u kojoj će biti riječi o pomnosti, temeljnoj ljudskoj sposobnosti bivanja prisutnim u trenutku.

Usmjeravanje pažnje na ono što se direktno doživljava kroz osjetila, misli ili emocije, bez filtera uma. Uz to, pomnost, tj. svjesno usmjeravanje pažnje, pali dijelove našeg mozga koji većinu vremena nisu upaljeni i time mijenja i fizičku struktura našeg mozga. U tom stanju aktivne, otvorene pažnje na sadašnjost, misli, emocije, tjelesne senzacije i okoliš gledaju se s distance, bez prosuđivanja. 

Umjesto života „na autopilotu”, vođeni navikama, pomnost znači življenje u trenutku i otvaranje prema iskustvima. Ta praksa, koja korijenje u budističkoj meditaciji, posljednjih je desetljeća posla poznata na Zapadu pod engleskim nazivom 'mindfulness'. Od 1979. tisuće studija kliničke psihologije i psihijatrije dokumentiralo je fizičke i mentalne dobrobiti prakticiranja pomnosti ili "mindfulnessa", od smanjenja simptoma depresije, stresa, tjeskobe, ovisnosti o drogama itd.

Gost emisije je Mihajlo Pažanin, voditelj budističkog društva Shechen.

Urednik i voditelj emisije je Krešimir Mišak.

Emisiju pogledajte i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!