Na rubu znanosti: Povijest pamćenja

30.01.2023.

08:56

Autor: HRT

Krešimir Mišak

Krešimir Mišak

Foto: Na rubu znanosti / HRT

Tjedna emisija Na rubu znanosti, urednika i voditelja Krešimira Mišaka, na zanimljiv način bavi neobičnim i neobjašnjivim, analizira paranormalne pojave i misterije. Emisiju prikazujemo nedjeljom u 20:10 na Trećem.      

U emisiji 5. veljače govorimo o povijesti pamćenju. Jedna od najkarakterističnijih ljudskih osobina je pamćenje. Kako individualno, tako i kolektivno. Danas više ne trebamo toliko pamtiti jer imamo mnogobrojna pomagala za pamćenje - od knjiga do računala.

No, nekada davno, znanje je trebalo napraviti pamtljivim. Kulture koje nisu imale pismo morale su se oslanjati isključivo na pamćenje. Od te je vještine često ovisio i njihov opstanak pa su joj posvećivali puno pažnje. Stoga u, u svrhu pamćenja, nisu birali sredstva već su koristili sve što im je bilo pri ruci - pjesme, priče, mitove i plesove. Ali i toteme, drvene pločice, zvijezde ili pak čitave krajolike.

Navajo Indijanci su znali nabrojati i opisati čak sedamsto vrsta kukaca, sve napamet. Pamćenje ima svoju povijest. U početku je bilo za korist ljudima, pa je postalo, moralna i religiozna obaveza, pa je utonula u hermetizam i okultizam, a onda je, s pojavom pisma, postalo relikt prošlosti... 

Emisiju Na rubu znanosti, osim nedjeljom na HTV3, možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi, u čijoj se videoteci nalaze i emitiranja izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!