Na rubu znanosti: Simboli, vjera i čovjek

13.03.2023.

14:46

Autor: HRT

Krešimir Mišak

Krešimir Mišak

Foto: Na rubu znanosti / HRT

Tjedna emisija Na rubu znanosti, urednika i voditelja Krešimira Mišaka, na zanimljiv način bavi neobičnim i neobjašnjivim, analizira paranormalne pojave i misterije. Emisiju prikazujemo nedjeljom u 20:10 na Trećem. 

Simboli, vjera i čovjek naziv je emisije koju prikazujemo u nedjelju 19. ožujka. Koliko je stara vjera? Zašto je tu? Danas se tumači da je vjera nastala kad je počelo sjedalači način življenja tj. kad se čovjek počeo baviti poljoprivredom i počeo razvijati urbanizaciju. No, moguće su i drugačije interpretacije.

Analize običaja i simbola možda pokazuju da je vjera puno starija, da potiče još iz mlađeg kamenog doba. Iz onog vremena kad je čovjek razvio alate,komunicirao jezikom, pokapao pokojne u istom obrascu, štovao Venere, crtao simbole. Možda je vjera imala evoluciju, a i ulogu u razvoju čovjeka baveći se određenim znanjima. No, vjera također razvija mozak da shvati apstraktno, a upravo je apstraktno razmišljanje omogućilo razumijevanje matematike, fizike i drugih područja...

Emisiju Na rubu znanosti, osim nedjeljom na HTV3, možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi, u čijoj se videoteci nalaze i emitiranja izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!