14:10 / 26.01.2021.

Autor: HRT

Na rubu znanosti: Sinkronicitet - značajne koincidencije

Sinkronicitet - značajne koincidencije

Sinkronicitet - značajne koincidencije

Foto: Na rubu znanosti / HRT

Na Trećem programu, 1. veljače u 23:05 ne propustite emisiju urednika i voditelja Krešimira Mišaka Na rubu znanosti:Sinkronicitet - značajne koincidencije.

Talijanski autor mogobrojnih knjiga i predavač Marco Cesati Cassin prije dvadesetak godina sudario se s nizom koincidencija, ili - kako je on to opisao - slučajeva koji nisu bili slučajni. To ga je usmjerilo prema istraživanju fenomena koji je zaokupljao mnoge velike umove poput fizičara Paulija ili psihoanalitičara Junga, a to je sinkronicitet, događaj koji narušava uzročno-posljedični slijed i ima značenje za onoga tko ga doživljava. Cassin je počeo bilježiti i zapisivati pojavu značajnih koincidencija te je s vremenom napravio i klasifikaciju sinkroniciteta, u rasponu od koincidencija spašavanja i smrti do koincidencija navještanja događaja i mističnih koincidencija. Kako god ih se klaisficiralo, sinkroniciteti svima koji su ih doživjeli daju neobičan doživljaj da je sve ispod površine nekako smisleno povezano i umreženo i predstavljaju očite znakove na našem putu.

Emisiju pratite i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj se videoteci nalaze emitirana izdanja.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!