18:14 / 17.02.2021.

Autor: HRT

Na rubu znanosti: Stanislav Grof i holotropsko disanje

Ponedjeljkom na Trećem

Ponedjeljkom na Trećem

Foto: Na rubu znanost / HRT

Pogledajte u ponedjeljak, 1. ožujka na Trećem programu u ponoć emisiju Na rubu znanosti: Stanislav Grof i holotropsko disanje (2014.). 

Spektar tzv. transpersonalnih iskustava bogat je i raznovrstan. Upravo ti fenomeni su prije više od pedeset godina privukli pažnju psihijatra Stanislava Grofa kojeg danas mnogi smatraju najvećim svjetskim istraživačem svjesnosti. Dok se svi pravci psihologije i psihijatrije na ovaj ili onaj način bave biografskim iskustvima čovjeka, najveći Grofov doprinos razumijevanju osobnosti jest dokaz da, ako uistinu želimo razumjeti ljudsku prirodu i osobnost, postojeću kartografiju psihe moramo proširiti na perinatalna iskustva, tj. traumu rođenja te transpersonalna iskustva.

Zato je pola stoljeća kliničkih i istraživačkih aktivnosti Stanislav Grof podredio istraživanju izmijenjenih stanja svijesti te terapeutskim, transformacijskim i evolutivnim potencijalima tih stanja. Pokazao je i to da je svjesnost posredovana našim mozgom, ali ne i njegov produkt. Osim što je utemeljitelj transpersonalne psihologije, sa suprugom Kristinom tvorac je tehnike holotropskog disanja, koja inducira snažna holotropska stanja pomoću jednostavnih elemenata kao što su disanje, glazba i tjelesni rad.

Urednik i voditelj je Krešimir Mišak.

Emisiju pogledajte i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!