Na rubu znanosti: Stigmatici

01.07.2021.

09:29

Autor: HRT

Krešimir Mišak

Krešimir Mišak

Foto: Na rubu znanosti / HRT

U noći na petak, 8./9. srpnja, na Trećem programu HTV-a u 1 sat prikazujemo reprizu emisije Na rubu znanosti: Stigmatici.

Prije osam stoljeća Franji Asiškom pojavile su se neobične rane na tijelu. Nalazile su se na mjestima na kojima je navodno prije dvije tisuće godina bio ranjen Isus tijekom raspeća. Od tada do danas nekoliko stotina ljudi, uglavnom katoličkog miljea, u nekom su opsegu doživjele slično iskustvo – rane koje su imitirale šake i stopala probodene čavlima, rane od trnja na glavi, ili pak od koplja ili biča.

Pojavljivale su se same od sebe, bez ikakve konkretne povrede. Doduše, ponekad su se poklapale sa slikama raspeća, a ne sa stvarnim ranama koje je raspeta osoba mogla imati, ali tko zapravo znaš što je stvrano, a što nije. Kako god da bilo, uzroci pojave stigmi su predmet brojnih rasprava, rasponu od njihova prihvaćanja kao čuda, proglašavanja lažima ili pak nekim nerazjašnjenim medicinskim ili parapsihološkim fenomenom.

Emisiju urednika i voditelja Krešimira Mišaka možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi, u čijoj se videoteci nalaze i emitiranja izdanja Na rubu znanosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!