Na rubu znanosti: Sveti Jeronim

30.11.2021.

14:20

Autor: HRT

Krešimir Mišak

Krešimir Mišak

Foto: Na rubu znanosti / HRT

U ponedjeljak, 6. prosinca, u 21:10 na Trećem programu slijedi emisija Na rubu znanosti: Sveti Jeronim. Sveti Jeronim jedan je od četiri velika latinska crkvena oca, uz Ambrozija, Augustina i Grgura Velikog. Uz to, on je prva osoba s današnjeg hrvatskog prostora koja je ostavila duboki trag u cijeloj kasnoantičkoj, srednjovjekovnoj teološkoj i intelektualnoj misli.

 Sam Jeronim kaže: - Jeronim, rođen od oca Euzebija u gradu Stridonu, što su ga porušili Goti, a nekada je bio granica Dalmacije i Panonije.

Vječnu slavu Jeronim je stekao prijevodom Biblije na latinski jezik poznati pod nazivom Vulgata, koja je proglašena službenim prijevodom Biblije u katoličkoj crkvi.

Upravo zahvaljujući takvom njegovu ogromnom autoritetu, a i jer mu se pripisivao pronalazak glagoljskoga pisma, a ponekada i prijevod Biblije na "njegov" tj. hrvatski materinski jezik, stoljećima se hrvatski jezik uspijevao očuvati kao liturgijski jezik, što je bila rijetkost u okvirima crkve. No, kao uzor asketskog života i redovništva, Sv. Jeronim bio je popularan i u crkvenim i u svjetovnim krugovima...

Urednik i voditelj je Krešimir Mišak

Emisiju pogledajte i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!