Na rubu znanosti: Tajna predaje Dogona

24.07.2022.

18:40

Autor: HRT

Krešimir Mišak

Krešimir Mišak

Foto: Na rubu znanosti / HRT

Na rubu znanosti: Tajna predaje Dogona, emisiju urednika i voditelja Krešimira Mišaka, emitiramo u ponedjeljak 1. kolovoza u 17:05 na Trećem.

Afrički narod Dogoni učinila je svjetski poznatim knjiga Roberta Templea "Tajna zvijezde Sirius". Taj veliki svjetski hit s početka 1970-ih interpretirao je dogonsku predaju kao znanje o zvijezdi Siriusu. No, proslavio je i rad francuskih antropologa iz prve polovice 20. stoljeća te upoznao širu publiku s nekima od glavnih junaka i elemenata dogonske predaje o nastanku njihove kulture.

Dogoni imaju unutarnji i vanjski sustav znanja. I dok je za vanjski sustav neosporno da sadrži znanje o Sunčevu sustavu, unutarnji sustav znanja je taj koji je privlačio posebnu pažnju, pogotovo dogonski simbol "oval svijeta". Privlači je i danas, čemu je dokaz knjiga "Deveti simbol" Nebojše Hafizovića, u kojoj je autor taj oval svijeta umjesto mentalnim teleskopom promotrio mentalnim mikroskopom. Ispostavilo se on nema veze sa Siriusom, ali možda sadrži priču o životu samom.

Emisiju možete pratiti i preko multimedijske platforme HRTi

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!