Na rubu znanosti: Umjetna inteligencija - sadašnjost i budućnost

22.05.2023.

14:54

Autor: HRT

Krešimir Mišak

Krešimir Mišak

Foto: Na rubu znanosti / HRT

Tjedna emisija Na rubu znanosti, urednika i voditelja Krešimira Mišaka, na zanimljiv se način bavi neobičnim i neobjašnjivim, analizira paranormalne pojave i misterije. Prikazujemo je nedjeljom u 20:10 na Trećem. Umjetna inteligencija - sadašnjost i budućnost naziv je izdanja koje slijedi 28. svibnja.   

Umjetna inteligencija postala je jedna od najvažnijih egzistencijalnih tema današnjice. Broj znanstvenih radova u svim svjetskim časopisima, samo u razdoblju 2018.-2019., iznosio je blizu 300.000. Izvještaj UNESCO-a navodi da je u razdoblju od 2016.-2020. trideset zemalja usvojilo strategije za istraživanja umjetne inteligencije, rečeno je slijedeće: Tko god postane predvodnik na tom polju, postat će vladar svijeta.

Informatička teorija - redukcija svega materijalnog u jednostavni digitalni kod - daje umjetnoj inteligenciji legitimitet i punu slobodu da oblikuje budućnost čovječanstva, a ljudska realnost sve više nalikuje infosferi - skupu informacijskih i komunikacijskih tehnologija - kojom dominira digitalna informacija. Može se reći da smo u tu eru ušli 2022. godine, kad je tvrtka OpenAI lansirala sad već slavni Chat GPT.

Digitalna budućnost kuca na vrata i nastaje svijet čije će upravljanje biti prepušteno računalnim programima.

Gost emisije je dr. sc. Ljubiša Bojić s Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Sveučilišta u Beogradu.   

Emisiju Na rubu znanosti, osim nedjeljom na HTV3, možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi, u čijoj se videoteci nalaze i emitiranja izdanja.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!