10:40 / 05.10.2021.

Autor: HRT

Na rubu znanosti: Zaboravljeni gradovi Dalmacije

Krešimir Mišak

Krešimir Mišak

Foto: Na rubu znanosti / HRT

U ponedjeljak, 11. listopada na Trećem programu u 21:10 pogledajte emisiju Na rubu znanosti: Zaboravljeni gradovi Dalmacije. U zadnja dva stoljeća prije nove ere Rimljani su uz velike napore osvojili i pokorili Dalmaciju. Nad osvojenim krajevim proveli su politiku "damnatio memoriae" ili "zabrana sjećanja" tj. protjerivanje spomena tih gradova iz javne uspomene.

To je razlog zašto se do danas ne zna gdje se nalaze glavne gradine antičke Dalmacije: Delminion, Arduba, Andetrij, Raetinium, Splonum, Seretion.

Razdoblje je to i između dva kolektivna samoubojstva - na gradini Nezakcij, glavnom gradu Histra, 177. p.n.e. i na gradini Arduba 9. ne, (posljednjem uporištu Delmata, u današnjoj Dalmaciji). Između ove dvije povijesne epizode, koje ujedno označavaju početak i kraj ilirsko-rimskog ratovanja protekle su gotovo 200 godina, a to razdoblje oživjela je u svojoj knjizi Natalija Princi.

Urednik i voditelj je Krešimir Mišak.

Emisiju pogledajte i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!