Na vodenome putu: Bijela divljina na istoku Grenlanda

14.02.2022.

15:18

Autor: HRT

Petak, 25. veljače na Prvom

Petak, 25. veljače na Prvom

Foto: Na vodenome putu / dokumentarna serija

U petak 25. veljače na Prvom u 15 sati emitiramo prvu epizodu 12. sezone dokumentarne serije Na vodenome putu.  Bilo "il mare" ili "la mer", more je izvor života, simbol žudnje, nostalgije za domom i beskraja. Njemačka dokumentarna serija Na vodenome putu u potpunosti je posvećena temama svjetskih voda koje su vječno u mijeni. 

Istražuje goleme mogućnosti koje more pruža i čovjeku i životinjama: kao životni prostor, područje znanstvenoga istraživanja, radno mjesto i raj za razonodu. Za razliku od filmova o prirodi, putopisa ili znanstvenih emisija, serija pokušava pronaći neobičnu perspektivu života i rada pokraj jezera, rijeka i oceana diljem svijeta. Nudi nam očaravajuće slike, prostranstvo i dubinu.

Petak, 25. veljače na Prvom

Petak, 25. veljače na Prvom

Foto: Na vodenome putu / dokumentarna serija

1. epizoda: Bijela divljina na istoku Grenlanda 

Fjordovi, ledenjaci i najviši vrhovi na Arktiku: istok Grenlanda sa spektakularnom prirodom jedno je od najrjeđe naseljenih područja na svijetu. Ljudi ovdje žive na gotovo potpunoj osami, a opskrbu obavljaju helikopterima. Unatoč okrutnim uvjetima žitelji s ljubavlju njeguju svoje tradicije i uživaju u rekreaciji na otvorenom, čak i kad temperatura padne na minus 20 stupnjeva. Tasilaq je glavni grad s oko 4.000 stanovnika, koji ima vrlo posebnu atrakciju: jedinu vučnicu na istočnoj obali.

Vučni psi za saonice Salu Kunuku pružaju zadovoljstvo i poslovnu mogućnost. Trenutno uči kćer Karlu rukovati saonicama s psima. Jer u ovome vječnom ledu, to je jedino prijevozno sredstvo. Tobias Ignatiussen ima motorne saonice od 100 KS. Kao i njegovo preci, Tobias se bavi lovom na tuljane. Kolikogod stroga su ograničenja lova, opstanak Inuita u velikoj mjeri ovisi o mesu i krznu tuljana. Gotovo jednaku važnost ima i tradicija izrade suvenira zvanih Tupilak, figurica iz grenlandske mitologije načinjenih od kitovih zuba ili sobovih rogova.

Autor i režiser serije Till Lehmann.

Seriju je odabrala Mira Vočinkić

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!