12:38 / 22.04.2021.

Autor: HRT

Na vodenome putu: Bijela divljina na istoku Grenlanda

Petak, 7. svibnja na Prvom

Petak, 7. svibnja na Prvom

Foto: Na vodenome putu / dokumentarna serija

U petak, 7. svibnja na Prvom programu u 15:05 i reprizno u 1 sat iza ponoći prikazujemo 1. epizodu dokumentarne serije  Na vodenome putu. 

Bilo "il mare" ili "la mer", more je izvor života, simbol žudnje, nostalgije za domom i beskraja. Njemačka dokumentarna serija Na vodenome putu u potpunosti je posvećena temama svjetskih voda koje su vječno u mijeni. Istražuje goleme mogućnosti koje more pruža i čovjeku i životinjama: kao životni prostor, područje znanstvenoga istraživanja, radno mjesto i raj za razonodu. Za razliku od filmova o prirodi, putopisa ili znanstvenih emisija, serija pokušava pronaći neobičnu perspektivu života i rada pokraj jezera, rijeka i oceana diljem svijeta. Nudi nam očaravajuće slike, prostranstvo i dubinu.

Fjordovi, ledenjaci i najviši vrhovi na Arktiku: istok Grenlanda sa spektakularnom prirodom jedno je od najrjeđe naseljenih područja na svijetu. Ljudi ovdje žive na gotovo potpunoj osami, a opskrbu obavljaju helikopterima.

Unatoč okrutnim uvjetima žitelji s ljubavlju njeguju svoje tradicije i uživaju u rekreaciji na otvorenom, čak i kad temperatura padne na minus 20 stupnjeva. Tasilaq je glavni grad s oko 4.000 stanovnika, koji ima vrlo posebnu atrakciju: jedinu vučnicu na istočnoj obali. Vučni psi za saonice Salu Kunuku pružaju zadovoljstvo i poslovnu mogućnost.

 Trenutno uči kćer Karlu rukovati saonicama s psima. Jer u ovome vječnom ledu, to je jedino prijevozno sredstvo. Tobias Ignatiussen ima motorne saonice od 100 KS.

Kao i njegovo preci, Tobias se bavi lovom na tuljane. Kolikogod stroga su ograničenja lova, opstanak Inuita u velikoj mjeri ovisi o mesu i krznu tuljana. Gotovo jednaku važnost ima i tradicija izrade suvenira zvanih Tupilak, figurica iz grenlandske mitologije načinjenih od kitovih zuba ili sobovih rogova.

Autor i režiser je Till Lehmann.

Odabrala je Mira Vočinkić.


Petak, 7. svibnja na Prvom

Petak, 7. svibnja na Prvom

Foto: Na vodenome putu / dokumentarna serija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!