Na vodenome putu: Estonski čarobni otoci: Kihnu, Hiiumaa, Saaremaa i družina

28.04.2021.

19:06

Autor: HRT

Srijeda, 12. svibnja na Prvom

Srijeda, 12. svibnja na Prvom

Foto: Na vodenome putu / dokumentarna serija

U srijedu, 12. svibnja na Prvom programu u 15 sati i u 23:25 prikazujemo 4. epizodu dokumentarne serije   Na vodenome putu. Estoniji pripada više od 2.000 otoka, svaki od njih ima posebna obilježja. Pod vladavinom Sovjeta većinom su služili kao vojne zone. Nije bilo dopušteno posjećivati ih, noću su plovila morala mirovati, a plaže su bile pod nadzorom, sve zbog straha da bi ljudi mogli pobjeći u Finsku ili Švedsku. No pozitivna strana svega toga bila je očuvanje prirode, a estonski je otok Hiiumma ostao najpošumljenija regija.

Drveće je Jaana Alliksooa nadahnulo da podigne bizarne građevine od naplavljena materijala, ostataka s brodova i brodskih olupina.

S vremenom je stvoreno cijelo fantastično selo, sa spektakularnom replikom Eiffelova tornja u središtu. Kihnu je jedan od 19 nastanjenih estonskih otoka.

Zbog njegove zabačenosti ovdje su se očuvale krasne tradicionalne zasade. Kao čuvarica svjetionika, proizvođačica sladoleda i pletačica čuvenih Kihnu pulovera, Elly Karjam balansira između više poslova.

 Stabla breze daju potrebni materijal za "Viht". Ovaj snop brezinih grana važan je rekvizit na seansi tradicionalne ljetne saune.

Redatelj Astrid Reinberger, a odabrala Mira Vočinkić.

Srijeda, 12. svibnja na Prvom

Srijeda, 12. svibnja na Prvom

Foto: Na vodenome putu / dokumentarna serija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!