Najmirnije more toga ljeta

08.07.2022.

08:33

Autor: HRT

Subota, 23. srpnja na Trećem

Subota, 23. srpnja na Trećem

Foto: Najmirnije more toga ljeta / film

U subotu, 23. srpnja na Trećem programu u 22:55 prikazujemo romantičnu dramu Najmirnije more toga ljeta (ANO NATSU, ICHIBAN SHIZUKANA UMI / A SCENE AT THE SEA, 1991.).  Kroz fabulu o gluhonijemom mladiću zaljubljenom u surfanje i more doslovce prosijavaju značajke zen-budizma. Izvrsna glazba redateljeva višegodišnjeg suradnika Joa Hisaishija uvelike je doprinijela uspješnom spajanju lirskih i dramskih elemenata u oblikovanju priče. Nju su na tragu ekspresionističke glume utjelovili debitanti Kuroudo Maki i Hiroko Oshima ostvarivši dvije iznimne uloge.

Subota, 23. srpnja na Trećem

Subota, 23. srpnja na Trećem

Foto: Najmirnije more toga ljeta / film

Ova romantična drama treći je film u karijeri japanskog redatelja Takeshija Kitana, snimljen nakon izvrsnih reakcija na njegova dva prethodna ostvarenja, trilere "Violent Cop" i "Boiling Point". I dok su ti filmovi u središtu radnje imali krvave sukobe između japanske policije i podzemlja, "Najmirnije more toga ljeta" je prava studija karaktera, sporog ritma i vrlo sugestivnog ozračja. 

Subota, 23. srpnja na Trećem

Subota, 23. srpnja na Trećem

Foto: Najmirnije more toga ljeta / film

Mladić Shigeru (K. Maki) je od rođenja gluhonijem, a radi kao čistač u gradskom komunalnom poduzeću. Kada jednog dana u kontejneru pronađe napuklu dasku za surfanje, njegov će se život iz temelja promijeniti. On čvrsto odluči postati surfer, popravi pronađenu dasku i krene na lokalnu plažu kako bi prvi put osjetio valove.

Iskrenu podršku će mu pružiti njegova, također gluhonijema, djevojka Takako (H. Oshima). Shigeru i Takako, sretni zbog svoje nove razbibrige, postanu redoviti posjetitelji plaže na kojoj ih s podsmijehom dočekuju stari surferi.

No mladić je u surfanju sve bolji te se odluči prijaviti za natjecanje. Međutim, daska na kojoj vježba je dotrajala, pa kad se naposljetku slomi, Shigeruu ne preostaje ništa drugo nego da nabavi novu...

Uloge tumače Kuroudo Maki, Hiroko Oshima, Sabu Kawahara, Nenzo Fujiwara, Susumu Terajima, Katsuya Koiso, Toshio Matsui.

Scenarij i režija Takeshi Kitano.

Urednik je Dean Šoša.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!