08:54 / 23.03.2021.

Autor: HRT

Najveća priča ikad ispričana

Nedjelja, 4. travnja na Drugom

Nedjelja, 4. travnja na Drugom

Foto: Najveća priča ikad ispričana / film

U nedjelju, 4. travnja na Drugom programu u 20:05 ne propustite epsku biblijsku dramu Najveća priča ikad ispričana, američki film (THE GREATEST STORY EVER TOLD, 1965.). Riječ je o jednoj od filmski najefektnijih ekranizacija Evanđelja.

video thumb

Osvojivši Jeruzalem, rimski namjesnik Herod okrunjen je za kralja. Bojeći se da bi rođenjem novoga kralja, o kojemu je narod počeo naveliko pričati, mogao izgubiti prijestolje, dao je u Betlehemu pogubiti svu mušku djecu mlađu od dvije godine. Jedno je ipak spašeno, Isus, plod bezgrešnoga začeća Djevice Marije, žene priprostoga tesara Josipa. Odrastao je u židovskoj obitelji u Nazaretu te nakon što ga je u rijeci Jordanu krstio Ivan Krstitelj, počeo je javno djelovati po Galileji, Judeji i napokon u Jeruzalemu, postavši poznat kao Isus Nazarećanin. Ugroženi njegovom slavom Sina Božjega i čudima koja je činio, vjerski poglavari dali su ga uhititi. Rimski upravitelj Poncije Pilat osudio ga je na smrt razapinjanjem na križ. Prema vjerovanju trećega dana je uskrsnuo i uzašao na nebo...

Za tadašnje prilike nevjerojatnih 20 milijuna dolara skupi biblijski spektakl "Najveća priča ikad ispričana" djelo je hollywoodskog majstora Georgea Stevensa (1904.-1975.), autora brojnih sjajnih filmova kao što su "Mjesto pod suncem", "Američka tragedija" i legendarni vestern "Shane". Osim Stevensa, na filmu su nepotpisani surađivali također veliki redatelj David Lean (Lawrence od Arabije) i Jean Negulesco (Johnny Belinda).

Stevensov film može se pohvaliti uistinu zvjezdanom glumačkom ekipom u kojoj se jedan John Wayne pojavljuje tek u ulozi anonimnoga rimskoga stotnika, a slavni Pat Boone kao "statist sa zadatkom", mladić pred grobom, dok ju predvode legendarni M. von Sydow (Sedmi pečat, Pelle osvajač) kao Isus i D. McGuire (Galeb Jonathan Livingston, Tri novčića u fontani) kao Djevica Marija.

U filmu se pojavljuju i brojne druge hollywoodske legende. Blistavi su i kostimi Marjorie Best i Vittorija Nina Novaresea te izvanredna fotografija u boji Loyala Griggsa i Williama Mellora, (svi oni nominirani su 1965. za Oscara, kao i autori glazbe Alfred Newman i vizualnih efekata J. McMillan Johnson, te art director). Krajolike Galileje i Judeje izvrsno su odglumili čudesni pejzaži američke države Utah. Među zanimljivostima vezanim uz ovaj film vrijedi izdvojiti i to da je glasoviti filmski ćelavac T. Savallas (Kojak) svoju glavu obrijao upravo zbog uloge Poncija Pilata.

Uloge tumače Max von Sydow, Dorothy McGuire, Robert Loggia, Claude Rains, Jose Ferrer, Charlton Heston, Telly Savalas, Pat Boone, Shelley Winters, Martin Landau, John Wayne, Sidney Poitier.

Scenarij James Lee Barrett (prema knjizi Charlesa Fultona Ourslersa), režija George Stevens.

Nedjelja, 4. travnja na Drugom

Nedjelja, 4. travnja na Drugom

Foto: Najveća priča ikad ispričana / film

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!