10:03 / 25.11.2020.

Autor: HRT

Napokon nedjelja – triler

-

-

Foto: - / -

Riječ je o prilagodbi romana The Long Saturday Night Charlesa Williamsa u kojoj je Truffaut spojio mnoštvo elemenata svog dotadašnjeg stvaralaštva.
1. prosinca na HRT – HTV 3 u 21:25

Nakon što je okrutno umorena njegova supruga Marie-Christine, a prethodno u lovu i njezin ljubavnik, policija odmah osumnjiči bogatog trgovca nekretninama Juliena Vercela. No, Julien uporno tvrdi da je nevin, u što povjeruje samo njegova tajnica Barbara Beker.


Barbara je, osim toga, već godinama zaljubljena u Juliena i svakako mu želi pomoći. I dok Juliena čeka neizvjesna sudbina, uporna Barbara odluči sama istražiti slučaj kako bi otkrila pravog počinitelja zločina.

Dvadeset četiri godine nakon svog dugometražnog debija "400 udaraca" iz 1959. kojim je obilježio početak novog vala u francuskoj kinematografiji, redatelj François Truffaut 1983. snimio je posljednji film u karijeri. Na žalost, 1984. u pedeset i drugoj godini života prekinula ga je prerana smrt, pa je triler Napokon nedjelja ostao zabilježen kao završni rad velikog sineasta.

Riječ je o prilagodbi romana The Long Saturday Night Charlesa Williamsa u kojoj je Truffaut spojio mnoštvo elemenata svog dotadašnjeg stvaralaštva. Gotovo poput epitafa vratio se crno-bijeloj fotografiji s početka karijere (izvrsna kamera Nestora Almendrosa), te još jednom kontrapunktirao kriminalistički prosede i priličnu dozu humora.

Zaplet, ozračje filma, te osobito crno-bijela slika umnogome podsjećaju na američki film noir 40-ih i 50-ih, samo što ga je Truffaut modernizirao i prilagodio estetici s početka 80-ih. 

U francuskom trileru VIVEMENT DIMANCHE! iz 1983. godine glume Fanny Ardant, Jean-Louis Trintignant, Jean-Pierre Kalfon, Philippe Laudenbach, Philippe Morier-Genoud, Xavier Saint-Macary, Jean-Louis Richard, Caroline Sihol.

Scenaristi su redatelj François Truffaut, Suzanne Schiffman i Jean Aurel.

Film je bio nominiran za nagradu BAFTA za najbolji film na neengleskom jeziku, za César, i to za najbolju glavnu žensku ulogu Fanny Ardant, te za najbolju režiju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!