Naši dani: Priče o hrvatskom rocku

03.01.2021.

11:17

Autor: HRT

-

-

Foto: - / -

Više od 100 sudionika - rockera, rock kritičara i javnih osoba u glazbeno-dokumentarnoj seriji realiziranoj u suradnji s Institutom hrvatske glazbe.
7. siječnja na HRT - HTV 2 u 18 sati

Serija NAŠI DANI - Priče o hrvatskom rocku realizirana je u suradnji s Institutom hrvatske glazbe. Naziv serije odabran je prema naslovu albuma Grupe 220, koji je ujedno i prvi autorski rock album (LP) na prostoru tadašnje Jugoslavije.

Za špicu je korištena pjesma Osmijeh, prva autorska rock pjesma autora Drage Mlinarca. U realizaciji te serije od 10 epizoda snimljeno je više od 100 sudionika - rockera, rock kritičara i javnih osoba.

1. epizoda
Prva epizoda vraća nas u prošlost od sredine 50-ih do sredine 60-ih godina 20. stoljeća. To je vrijeme prvih rock sastava u Hrvatskoj, koji su svoj repertoar temeljili na prepjevima inozemnih rock pjesama tada aktualnih i popularnih izvođača uglavnom iz SAD-a, od Elvisa Presleya, Little Richarda do Shadowsa, u vrijeme kada su se inozemne ploče teško nabavljale, pa su se pjesme slušale na Radio Luxembourgu, VOA i skidale "od note do note". Bilo je to vrijeme prvih plesnjaka i sastava koji su tada okupljali mlade - Bijele strijele, Uragani, Crveni koralji, Žeteoci, Atomi, Zlatni akordi, Dinamiti, Lotosi, Bezimeni, Sjene, zagrebački Delfini i splitski Delfini, Mladi, Roboti i vrijeme Karla Metikoša alias Matta Collinsa.

O tome u seriji govore: Josipa Lisac, Arsen Dedić, Krunoslav Kićo Slabinac, Boris Babarović Barba, Davor Štern, Walter Neno Neugebauer, Ivan Balić Cobra, Ivica Krajač, Siniša Škarica, Davor Gobac, Aki Rahimovski, Massimo, Goran Bregović, Pero Zlatar i mnogi drugi.

U seriji govore: Gibonni, Massimo, Husein Hasanefendić Hus, Aki Rahimovski, Vanna, Urban, Sandro Bastijančić, Mile Kekin, Goran Bare, Zlatko Gall, Dubravko Jagatić i mnogi drugi.

Suradnici na scenariju: Siniša Škarica, Hrvoje Horvat, Arsen Oremović, Milan Majerović Stilinović
Narator: Goran Navojec
Režija:  Andrija Vrdoljak
Montaža:  Alfred Kolombo
Urednik:  Tomislav Štengl
Izvršni producent:  Hrvoje Habeković

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!