16:11 / 10.02.2022.

Autor: HRT

Nazovi 112

Srijeda, 23. veljače na Četvrtom

Srijeda, 23. veljače na Četvrtom

Foto: Nazovi 112 / dokumentarna serija

U srijedu 23. veljače na Četvrtom programu u 20:05 prikazujemo osmu epizodu dokumentarne serije Nazovi 112. 

Biokovo, kako mnogi kažu, ne oprašta ni najmanju pogrešku. Strme krševite padine traže potpunu pažnju dok se njima kreće. Jedan Amerikanac je krenuo iz Gornjih Brela, prema vrhu Bukovac, ali se nakon desetak minuta blizu crkvice svetog Nikole poskliznuo i ozlijedio. Često se naoko jednostavna akcija podizanja unesrećenog s helikopterom može pretvoriti u tešku ili nemoguću misiju. Ponekad su spasioci odustajali od korištenja helikoptera i vraćali ga, a akciju bi nastavili klasičnim načinom noseći unesrećenog satima do prve prometnice. Ovaj put vjetar je letačima bio veliki neprijatelj.

Na autocesti Zagreb-Split dogodila se nesreća nakon što se slovački autobus zabio u nadvožnjak. Poginulo je 14 ljudi, a 8 ih je teže ozlijeđeno. Hitna pomoć, vatrogasci i DUZS odmah su reagirali.

Srijeda, 23. veljače na Četvrtom

Srijeda, 23. veljače na Četvrtom

Foto: Nazovi 112 / dokumentarna serija

Na planini Velebit iznad Karlobaga uzdiže se vrh Velinac čija je jugoistočna stijena postala izazov dvojici mladih alpinista iz Zagreba. Međutim, već nakon pedesetak metara penjanja dogodila se nesreća. Spašavalo se uz pomoć helikoptera.

Nekoliko puta su splitske gorske spasioce zvali iz tvornice cementa jer bi im trebala pomoć na visokim silosima ili transporterima kamena. Ali jednoga dana stigao je poziv za što bržu pomoć. Jedan je njihov radnik ostao zarobljen u silosu cementa. Stipe Božić je skupio tim i poveo akciju spašavanja.

Scenarist i redatelj serije je Stipe Božić. Snimatelj i producent je Joško Bojić, a montažer Nikša Rušić.

Dokumentarna serija dostupna je na multimedijskoj usluzi HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!