NDH: Nova Europa

12.09.2021.

16:29

Autor: HRT

Ponedjeljak, 27. rujna na Prvom

Ponedjeljak, 27. rujna na Prvom

Foto: NDH / dokumentarna serija

U ponedjeljak 27. rujna u 20:10 na Prvom programu prikazujemo drugu epizodu dokumentarne serije NDH autora dr. Hrvoje Klasića i Miljenka Bukovčana.

video thumb

Godine 1937. drugi čovjek režima nacističke Njemačke i zapovjednik Luftwaffea Herman Göring rekao je pukovniku Kraljevskog ratnog zrakoplovstva i britanskom obavještajcu Grahameu Christieju: "Mi želimo carstvo".

Nacistička Njemačka počela je u Europi stvarati to carstvo pripajanjem Austrije Njemačkoj i nakon toga okupacijom Sudetske oblasti i Češke.

Nakon 1. rujna 1939. godine, kada je nacistička Njemačka napala Poljsku, to je stvaranje carstva postalo sastavni dio ratne strategije.

U tom carstvu, toj Novoj Europi u kojoj će ekonomski i ideološki dominirati nacistička Njemačka i fašistička Italija, važnu su ulogu imali kolaboracionistički režimi u okupiranim zemljama.

Jedna od organizacija koje je svoje mjesto vidjela u toj Novoj Europi bile su i ustaše. Kako su oni prihvatili ideje Nove Europe i kako su te ideje odredile način na koji će ustaše vladati Nezavisnom Državom Hrvatskom, tema je druge epizode.

Redatelj  je Miljenko Bukovčan, snimatelj Damir Bednjanec, montažerke Iva Blašković i Vlatka Zadro, a urednik Dario Šelić

Dokumentarnu seriju na području RH možete pratiti i preko multimedijske platforme HRTi. U videoteci usluge nalazi se i emitirana epizoda.

Ponedjeljak, 27. rujna na Prvom

Ponedjeljak, 27. rujna na Prvom

Foto: NDH / dokumentarna serija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!