13:54 / 31.10.2021.

Autor: HRT

NDH: Crkva

Ponedjeljak, 15. studenoga na Prvom

Ponedjeljak, 15. studenoga na Prvom

Foto: NDH / dokumentarna serija

U ponedjeljak, 15. studenoga, u 20:10 na Prvom programu ne propustite deveti nastavak dokumentarne serije NDH koji nosi naziv Crkva. Kako se Katolička Crkva postavila prema totalitarnim režimima fašizma i nacizma, a kako se postavila prema NDH, tema je ove epizode.

video thumb

Prva vlada NDH položila je zakletvu u dvorima na Markovom trgu, 16. travnja 1941., u prisutnosti Vilima Cecelje, rimokatoličkog župnika iz Kustošije, Ismeta efendije Muftića, zagrebačkog muftije, te Michaela Backera, evangeličkog biskupskog vikara u Zagrebu. Taj čin govori koliko su važnosti ustaše pridavale vjerskim zajednicama koje su smatrale naklonjenima i važnima za razvoj novostvorene države.

Od svih tih vjerskih zajednica najvažnija je bila Katolička Crkva u Hrvatskoj. Prvi čovjek Katoličke Crkve u Hrvatskoj nadbiskup i kardinal Alojzije Stepinac pozdravio je stvaranje NDH. Neki su svećenici, poput sarajevskog nadbiskupa Ivana Evanđelista Šarića, bili oduševljene pristalice ustaškog režima. Neki su pak poput monsinjora Svetozara Rittiga otišli u partizane. 

Autori serijala su dr. Hrvoje Klasić i Miljenko Bukovčan

Redatelj je Miljenko Bukovčan, snimatelj Damir Bednjanec, montažerke Iva Blašković i Vlatka Zadro, a urednik Dario Šelić

Dokumentarnu seriju na području RH možete pratiti i preko multimedijske platforme HRTi. U videoteci usluge nalaze se i emitirane epizode.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!