13:00 / 07.11.2021.

Autor: HRT

NDH: Nepoželjni

Ponedjeljak, 22. studenoga na Prvom

Ponedjeljak, 22. studenoga na Prvom

Foto: NDH / dokumentarna serija

U ponedjeljak, 22. studenoga na Prvom programu u 20:10 pogledajte 10. epizodu dokumentarne serije NDH. Nezavisna Država Hrvatska prostirala se na velikom području od Sutle do Drine. Ustaše su je zamislile kao državu isključivo hrvatskog naroda. Jedina manjina koja je imala dobar položaj u NDH bila je njemačka.

video thumb

Oko 150.000 Nijemaca imalo je povlašten položaj u NDH. Muslimani su smatrani dijelom hrvatske etničke zajednice, nazivani su "cvijećem hrvatskog naroda", ali vladavina ustaša i njihova nesposobnost da zaštite muslimane od četničkog terora brzo su doveli do udaljavanja dobrog dijela muslimana od NDH.

Ponedjeljak, 22. studenoga na Prvom

Ponedjeljak, 22. studenoga na Prvom

Foto: NDH / dokumentarna serija

Srbi i Židovi bili su od prvih mjeseci NDH izloženi teroru. Već 1933. godine Mile Budak, istaknuti član ustaškog pokreta, objavljuje stihove "Bje'žte psine preko Drine". Već u prvim mjesecima postojanja NDH počinjeni su veliki pokolji Srba u Gudovcu i Glini, u svibnju i lipnju NDH donosi niz rasnih zakona usmjerenih protiv Židova i Roma.

U travnju 1941. osniva se sabirni logor Danica kod Koprivnice, u lipnju se osniva koncentracijski logor u Gospiću s gubilištem u Jadovnom. Najveći koncentracijski logor u NDH Jasenovac osnovan je u kolovozu 1941. U tom sustavu logora masovno će se ubijati Srbi, Židovi i Romi, kao i Hrvati koji se protivili NDH. Kako je došlo do te ubilačke politike prema manjinama i dijelu Hrvata, tema je desete epizode.

Autori serijala su dr. Hrvoje Klasić i Miljenko Bukovčan

Redatelj je Miljenko Bukovčan, snimatelj Damir Bednjanec, montažerke Iva Blašković i Vlatka Zadro, a urednik Dario Šelić

Dokumentarnu seriju na području RH možete pratiti i preko multimedijske platforme HRTi. U videoteci usluge nalaze se i emitirane epizode.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!