NDH: Teror

14.11.2021.

11:46

Autor: HRT

Ponedjeljak, 29. studenoga na Prvom

Ponedjeljak, 29. studenoga na Prvom

Foto: NDH / dokumentarna serija

U ponedjeljak, 29. studenoga, na Prvom programu u 20:10 emitiramo pretposljednji, 11. nastavak dokumentarne serije NDH. Kako se u NDH razvijao teror od pojedinačnih i masovnih ubojstava do koncentracijskih logora, tema je ove epizode naziva Teror.

Ustaška organizacija stvorena je 1930. godine. Dvije godine nakon stvaranja dobila je i puno ime: Ustaša - hrvatska revolucionarna organizacija. U uvodniku prvog broja časopisa Ustaše, objavljenog u veljači 1932. godine i potpisanog s riječju Poglavnik, piše da su "u borbi za svete ciljeve sva sredstva dopuštena, pa i ona najstrašnija"; "nož, revolver, strojna puška i pakleni stroj, to su idoli, to su zvona, koja će navijestiti osvit zore i uskrsnuće Nezavisne Države Hrvatske". 

video thumb

U ljeto 1932. ustaše su počele s prvim terorističkim akcijama (napadi na kolodvore ili policijske postaje u Osijeku i Koprivnici) u kojima je bilo civilnih žrtava. Godine 1934. ustaše su zajedno s makedonskom revolucionarnom organizacijom VMRO organizirale i izvele atentat na kralja Aleksandra u kojemu je ubijen i francuski ministar vanjskih poslova. Nakon osnivanja NDH ustaše su počele i s terorom u državi koju su stvorili. Već u travnju 1941. u Gudovcu kraj Bjelovara ustaše su iz odmazde ubile oko 190 Srba. Bilo je to samo prvo u nizu masovnih ubojstava koje su počinile ustaše. 

Autori serijala su dr. Hrvoje Klasić i Miljenko Bukovčan

Redatelj je Miljenko Bukovčan, snimatelj Damir Bednjanec, montažerke Iva Blašković i Vlatka Zadro, a urednik Dario Šelić

Dokumentarnu seriju na području RH možete pratiti i preko multimedijske platforme HRTi. U videoteci usluge nalaze se i emitirane epizode.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!