18:16 / 19.10.2021.

Autor: HRT

NDH: Vojnica

Ponedjeljak, 1. studenoga na Prvom

Ponedjeljak, 1. studenoga na Prvom

Foto: NDH / dokumentarna serija

U ponedjeljak 1. studenoga, u 20:10 na Prvom programu pogledajte sedmi nastavak dokumentarne serije NDH. Kako je stvorena, kako je ratovala i kako se mijenjala oružana sila NDH, tema je sedme epizode naziva Vojnica.

video thumb

Godine 1931. u Bovegnu, kod Brescie, osnovan je prvi logor za obuku ustaša. Ustaški poglavnik Ante Pavelić ponudio je suradnju fašističkim vlastima u rušenju Kraljevine Jugoslavije i taj je logor bio njezin konkretan rezultat. Italija nije bila jedina država koja je bila zainteresirana za suradnju s ustašama u rušenju Jugoslavije.

Te 1931. mađarske vlasti su kod Janka-puszste dopustile osnivanje još jednog logora za vojnu obuku ustaša. Nakon proglašenja NDH nekoliko stotina ustaša, koje su talijanske vlasti prikupile po cijeloj Italiji i opskrbile ih oružjem i opremom, došlo je kamionima u novoproglašenu državu i oni su bili jezgra Ustaške vojnice, ustaške stranačke vojske. Osim vojnice osnovano je Hrvatsko domobranstvo.

Autori serijala su dr. Hrvoje Klasić i Miljenko Bukovčan

Redatelj je Miljenko Bukovčan, snimatelj Damir Bednjanec, montažerke Iva Blašković i Vlatka Zadro, a urednik Dario Šelić

Dokumentarnu seriju na području RH možete pratiti i preko multimedijske platforme HRTi. U videoteci usluge nalaze se i emitirane epizode.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!