17:48 / 13.07.2021.

Autor: HRT

Ne naginji se van

Petak 23. srpnja na Trećem

Petak 23. srpnja na Trećem

Foto: Ne naginji se van / film

U petak 23. srpnja na Trećem programu u 22 sata emitiramo film Ne naginji se van (1977.). Film je na Pulskom filmskom festivalu osvojio Veliku zlatnu arenu, Mira Banjac nagrađena je Zlatnom arenom za najbolju epizodnu ulogu dok je Ivo Gregurević pohvaljen diplomom žirija.

U svom drugom dugometražnom igranom filmu Bogdan Žižić se bavi temom gastarbajtera opisujući život mladog čovjeka iz Dalmatinske zagore, koji stiže u tuđinu trbuhom za kruhom, ne zna jezik niti ima ikoga svoga.

Glavnu ulogu tumači tada još nepoznati Ivo Gregurević kojemu je uloga Filipa bila debitantski nastup u filmu, a uz njega imamo prilike gledati Fabijana Šovagovića, Miru Banjac te Relju Bašića.

Dosta tmurne atmosfere i depresivnih ambijenata, "Ne naginji se van" nastoji dati realnu sliku života naših ljudi na radu u Njemačkoj pri čemu glavni junak zapada u niz poteškoća i pogibeljnih situacija.

Vidjevši kako je lijepo odjeven i koji auto vozi njegov sumještanin Mate Perković (F. Šovagović) koji radi kao gastarbajter u Njemačkoj, i Filip (I. Gregurević) odluči napustiti malo rodno selo u Dalmatinskoj zagori te otići u Njemačku na rad. Iako je obećao, Mate ga ne dočeka na željezničkom kolodvoru u Frankfurtu te se Filip mora sam snaći.

 Filip upoznaje Čikeša (Z. Jelčić) koji mu ponudi posao na gradilištu, a ubrzo upozna i zgodnu djevojku Vericu koja se u Njemačkoj već dobro snalazi. Nakon teške nesreće na gradilištu i još niza mučnih situacija Filip više nije siguran je li rad u Njemačkoj dobar put za njega...

Uloge tumače Ivo Gregurević, Fabijan Šovagović, Jadranka Stilin, Mira Banjac i Zdenko Jelčić.

Scenarij Kruno Quien i Bogdan Žižić, režija Bogdan Žižić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!