12:47 / 04.02.2021.

Autor: HRT

Nedužan

Četvrtak, 18. veljače na Drugom

Četvrtak, 18. veljače na Drugom

Foto: Nedužan / serija

U četvrtak, 18. veljače na Drugom programu u 23:25 prikazujemo seriju Nedužan originalnog naslova Innocent.

video thumb

Dana 12. listopada 2013. godine, nakon što se konačno pokazalo da se do ključnog forenzičnog dokaza došlo upitnim znanstvenim metodama, predsjednik suda u Portsmouthu zaključio je da je presuda Davidu Johnu Collinsu za ubojstvo njegove supruge u studenom 2008. utemeljena na nevjerodostojnim dokazima. Nekoliko minuta nakon izricanja presude pokrenuto je novo suđenje. Davida puštaju iz pritvora i odvode iz zgrade suda, ispred koje ga salijeću novinari koji su ga, ne tako davno, nazivali čudovištem. I dok njegov odvjetnik gorljivo izjavljuje kako je pravosudni sustav posve zakazao, David mirno stoji iza njega pokušavajući shvatiti što se upravo dogodilo i koje su posljedice toga.

Nakon sedam godina provedenih u strogo čuvanom zatvoru on je ponovno slobodan čovjek, uskoro će ponovno moći vidjeti svoju djecu i konačno može poraditi na obnavljanju veza s obitelji i prijateljima. K tome, možda i najvažnije - nakon što sedam godina nije mogao tugovati kako dolikuje, konačno se može pridružiti svima onima koji žale za njegovom voljenom ženom Tarom.

Svemu tome se nadao silazeći niz stepenice ispred zgrade suda. U seriji pratimo što se od tog trenutka događa s njim idućih osamnaest mjeseci.

1. epizoda: Nakon što je osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog ubojstva supruge Tare i sedmogodišnjeg boravka u zatvoru, David Collins (Lee Ingleby) neočekivano je oslobođen zbog tehničkog propusta. David se na stepenicama zgrade suda zaklinje da će prisiliti sve one koji su lagali na njegovom prvom suđenju da priznaju svoju pogrešku, da će se pobrinuti da pravog ubojicu zatvore, i, što je puno važnije, da će ponovno dobiti skrbništvo nad svoje dvoje djece, Jacka i Rosie.

Oslobađajuća presuda predstavlja pravi šok za Tarinu sestru Alice i njezinog supruga Roba. Kako nisu mogli imati djece, podigli su Davidovu djecu kao vlastitu te im ona znače više od svega na svijetu. Presuda također predstavlja udarac i za inspektora Willa Beecha . Uvjeren je da je David ubio svoju suprugu. I, na kraju, oslobađajuća presuda Davidu posebice je neugodna za dr. Toma Wilsona. Nasuprot tome, za Davidova brata Phila ovo je trenutak trijumfa. Sedam je godina neumorno i nesebično vodio kampanju za oslobađanje brata. A Davidu, bez novca i bilo kakvih izvora prihoda, nema druge nego prihvatiti gostoprimstvo svojeg brata...

Uloge: Lee Ingleby, Daniel Ryan, Adrian Rawlins, Hermione Norris, Angel Coulby, Fionn O'Shea, Eloise Webb, Nigel Lindsay, Samuel Edward Cook, Zahra Ahmadi

Scenaristi su Chris Lang i Matthew Arlidgea, redatelj je Richard Clark

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!