Nepoznate bitke Domovinskog rata: Bitka za Drenov Klanac

30.01.2023.

Zadnja izmjena 11:18

Autor: HRT

Subota, 4. veljače na Prvom

Subota, 4. veljače na Prvom

Foto: Nepoznate bitke Domovinskog rata / dokumentarna serija

Trodijelna dokumentarna serija govori o manje poznatim bitkama u prvim danima Domovinskog rata. Predstavit će šest povijesnih vojnih operacija ograničenog karaktera koje su svojim pozitivnim ishodom značajno promijenile stanje na terenu, ojačale moral hrvatskih vojnika, dragovoljaca i civila na ratom ugroženim područjima. Sugovornici - povjesničari i vojni stručnjaci - otkrit će nam taktičku važnost pojedinačne operacije i razloge za njezino izvođenje usprkos nesrazmjeru u ljudstvu i naoružanju između agresora i hrvatskih branitelja. 

Subota, 4. veljače na Prvom

Subota, 4. veljače na Prvom

Foto: Nepoznate bitke Domovinskog rata / dokumentarna serija

Bitka za Drenov Klanac, prva epizoda serije, koja je na rasporedu u subotu, 4. veljače, u 13:05 na Prvom, posvećena je malo poznatima, ali izuzetno važnim operacijama u Domovinskom ratu u kojima su hrabri, slabo naoružani branitelji Otočca okupljeni u 133. brigadu HV (ZNG) zajedno sa svojim prvim ratnim zapovjednikom Davorom Peitelom tijekom jeseni uspjeli ne samo osloboditi i deblokirati Otočac nego i vratiti pod hrvatsku kontrolu sela Čanak i Ramljane. 

Ovim pobjedama branitelji Otočca su osigurali cestovnu komunikaciju jedinom kvalitetnom prometnicom kroz Liku i Gacku koja je spajala hrvatski sjever i jug.

Scenarist i redatelj dokumentarne serije nastale u produkciji HRT-a i Media Linka je Ivana Cigić, a urednik Jozo Barišić.

Osim subotom na Prvom, dokumentarnu seriju Nepoznate bitke Domovinskog rata na području RH možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!