17:03 / 15.04.2021.

Autor: HRT

Nepoznati Karpati - skrivena blaga Rumunjske: Banat

Ponedjeljak, 26. travnja na Prvom

Ponedjeljak, 26. travnja na Prvom

Foto: Nepoznati Karpati / dokumentarni film

U ponedjeljak, 26. travnja na Prvom programu u 15 sati te u 23:30 prikazujemo dokumentarni film Nepoznati Karpati - skrivena blaga Rumunjske. Ubrajaju se u najbolje čuvane tajne Europe nepoznate pogranične regije Rumunjske. Banat, Krišana i Maramureš ističu se svojim jedinstvenim prirodnim krajolicima. Sa stoljetnim prašumama, veličanstvenim brežuljcima i čarobnim dolinama. Između Dunava i Karpata divlje životinje lutaju usamljenim prostranstvima, ljudi žive u izvornim selima u skladu s prirodom.

Rumunjski Banat na granici sa Srbijom i Ukrajinom priroda je bogato podarila. Između strmih stijena probija se Dunav kroz spektakularna Željezna vrata, i teče u sjeni gusto pošumljenih obronaka i oplakuje otok Ostrov - raj za ptice i divlje konje. U brojnim nacionalnim i prirodnim parkovima regije europski su bizoni pronašli novu domovinu. Uzdiže se "najneobičniji vodopad na svijetu" iznad kojeg teče mala rijeka i već stoljećima raste gusta bukova prašuma.

Kroz Banat vozi i najstarija rumunjska brdska željeznica - Željeznička pruga Semmeringa. Slovi kao veliko remek-djelo željezničke tehnike i za prugu dugu 34 kilometra potrebna su joj dva sata. Mnogo vremena za uživanje u predivnom pogledu na usamljena brda i guste šume.

Raznolika priroda Banata i njegovo pitoreskno lječilište Herculane oduševljavali su već caricu Sisi i cara Franju Josipa, koji ga je proslavio kao "najljepše na kontinentu". Skupina mladih arhitekata borila se godinama uzaludno za restauraciju prekrasnoga povijesnog lječilišta. Požar u Notre Dameu potaknuo ih je na ideju...

Odabrala je Mira Vočinkić.

 

Ponedjeljak, 26. travnja na Prvom

Ponedjeljak, 26. travnja na Prvom

Foto: Nepoznati Karpati - skrivena blaga Rumunjske / dokumentarni film

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!