Nepoznati vojnik

11.11.2022.

10:18

Autor: hrt

Ponedjeljak, 21. studenoga na Drugom

Ponedjeljak, 21. studenoga na Drugom

Foto: Nepoznati vojnik / film

Ratnu dramu Nepoznati vojnik, redatelja Aku Louhimiesa iz 2017. godine, prikazujemo u ponedjeljak 21.  studenoga u 23:10 na Drugom. Riječ je o adaptacija najprodavanijeg finskog klasičnog romana "Neznani vojnici" autora Väinöa Linne iz 1954. koji se ubraja u finske nacionalne književne klasike. Ovaj film o Drugom svjetskom ratu priča priču iz perspektive finske vojske u vrijeme trajanja sukoba između Finske i Sovjetskog Saveza, od 1941. do 1944. godine. 

Bio je to najskuplji finski film čiji je budžet iznosio 7 milijuna eura. Kritičari su ga opisali borbenim, tužnim, iskrenim i realnim, ali i pacifističkim jer nas suočava s manje ugodnim stranama finske povijesti.

Film je osvojio četiri nagrade Jussi za najboljeg glumca, kao i nagrade za najbolju montažu, najbolju šminku i frizuru te najbolju montažu zvuka od ukupno jedanaest nominacija.

Ponedjeljak, 21. studenoga na Drugom

Ponedjeljak, 21. studenoga na Drugom

Foto: Nepoznati vojnik / film

Ratna drama o imaginarnoj finskoj strojničkoj satniji. U lipnju 1941. satnija je prebačena iz svoje vojarne na zborno područje kako bi se vojnici pripremili za invaziju Sovjetskog Saveza. Prvi napad na sovjetske položaje izvršavaju preko močvare. Nakon niza bitaka, vojnici ulaze u istočni dio Karelije i prelaze staru granicu izgubljenu tijekom Zimskog rata...

Glumački postav predvode Eero Ahom, Johannes Holopainen i Jussi Vatanen. 

Scenarij potpisuju redatelj Aku Louhimies i Jari Olavi Rantala

Ponedjeljak, 21. studenoga na Prvom

Ponedjeljak, 21. studenoga na Prvom

Foto: Nepoznati vojnik / serija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!