13:05 / 18.08.2020.

Autor: HRT

Nesreća: Padala su tijela

Istražne fotografije MUP-a

Istražne fotografije MUP-a

Foto: - / -

Dokumentarna serija obrađuje neke od najvećih prometnih ili prirodnih nesreća u Hrvatskoj od Drugog svjetskog rata.
23. kolovoza na HRT - HTV 4 u 22:10 - dokumentarna serija (R)

Dokumentarna serija s igranim dijelovima u šest epizoda obrađuje neke od najvećih prometnih ili prirodnih nesreća u Hrvatskoj od Drugog svjetskog rata: iskakanje 'mirogojskog' tramvaja br. 13 1954. godine, veliku poplavu u Zagrebu 1964., željezničku nesreću na Glavnom kolodovoru u Zagrebu 1974., sudar britanskog i slovenskog aviona iznad Vrbovca 1976. (dvije epizode) te sudar brodova Aurora i Ilirija u dubrovačkoj luci Gruž 1992. godine.

U seriji sudjeluju svjedoci tih događaja: nastradali, članovi njihovih obitelji, istražitelji, vještaci i drugi, koji s još uvijek puno živih slika i emocija govore o nekima od najtežih 'crnokroničarskih' slučajeva u hrvatskoj povijesti.

U epizodi "Padala su tijela" vidjet ćemo prvi dio priče o sudaru putničkih aviona, britanskog Tridenta i slovenskog DC-9, iznad Vrbovca 1976. godine. Bio je to  prvi takav slučaj u povijesti zrakoplovstva. Poginulo je ukupno 176 ljudi. Prvi dio bavi se mjestom na koje su pali zrakoplovi, upoznajemo britansku i hrvatsku obitelj koje su izgubile svoga člana (oca, muža, brata) te svjedoke u selima Gaj i Dvorišće kojima su ljudi i predmeti padali u dvorišta.

Scenarist i redatelj ostvarenja je Arsen Oremović, direktor fotografije Raul Brzić, montažerka Dunja Sikirić, producentica Maja Vukić, autor glazbe Toni Starešinić, a urednik Leon Rizmaul. Produkcija: Izazov 365.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!