Nestali

03.08.2021.

09:33

Autor: HRT

Prva sezona serije Nestali

Prva sezona serije Nestali

Foto: Clinica studio / za HRT

U ponedjeljak 9. kolovoza u 22 sata na Prvom programu HTV-a ponovno počinjemo s prikazivanjem ratne dramske serije Nestali koju je za HRT proizvela producentska kuća Clinica studio. Serija se sastoji od četiri povezane epizode o šestorici hrvatskih vojnika, koji su desetak dana uoči Oluje, nakon vojne operacije ograničenog zahvata, ostali iza neprijateljskih linija odsječeni od ostatka svoje jedinice. 

Jednim će nepromišljenim, ali odlučnim potezom pretvoriti svoj povratak na hrvatski teritorij u nemoguću misiju. Daleko od glavnih ratnih sukoba, pokušavaju pronaći put kući, te svjedoče o životu koji su ostavili iza sebe, ali i razmišljaju o budućnosti koja ih čeka kada rat završi...

"Nestali" progovaraju o izgubljenoj generaciji, preskočenoj i zakinutoj za normalan život zbog nametnutog rata. Likovi šestorice glavnih junaka inspirirani su stvarnim osobama, koji su umjesto fakulteta odabrali rat. U ratu su postali svjesni važnosti prijateljstva, žrtovanja i ovisnosti o prvome do sebe. Priča je to o ljudima koji nisu kalkulirali kada je trebalo braniti domovinu.

U 1. epizodi krajem srpnja 1995. godine šestorica hrvatskih vojnika - Prka, Sikira, Delon, Nervoza, Pape i Jure - vraćaju se iz akcije ograničenih razmjera i slučajno svjedoče okrutnoj egzekuciji zarobljenih hrvatskih vojnika. Počinitelj je ratni zločinac Ljubo. Kada otkriju da postoji jedan preživjeli hrvatski vojnik (Gradski), odluče ga spasiti.

Međutim, akcija spašavanja izmakne kontroli i oni će na svoju ruku krenuti u osvetu, zalazeći sve dublje iza neprijateljskih linija. Dok tragaju za Ljubom, nailaze na brojna iskušenja i situacije u kojima se mogu osloniti samo jedni na druge.

Prva sezona serije Nestali

Prva sezona serije Nestali

Foto: Clinica studio / za HRT

Glavne uloge šestorice hrvatskih vojnika u seriji scenarista Joška Lokasa i redatelja Kristijana Milića imaju Goran Navojec, Bojan Navojec, Alan Katić, Marko Cindrić, Filip Križan, Vedran Živolić, a u ostalim ulogama su Sandra Lončarić, Marinko Prga, Tarik Filipović, Marija Škaričić, Nikša Butijer, Enis Bešlagić, Enes Vejzović, Mladen Čutura, Mirela Brekalo, Rada Mrkšić, Roko Sikavica, Anja Matković, Sementa Rajhard, Jasmin Mekić, Mijo Kevo.

Direktor fotografije je Mirko Pivčević, scenograf Damir Gabelica, kostimografkinja Vedrana Rapić, slikarica maske Nana Bulajić Črček, montažer Veljko Segarić, dizajner zvuka Ivan Zelić, redatelj druge ekipe Goran Rukavina, supervizor vizualnih efekata Kristijan Mršić, skladatelji su Andrija Milić i Ivan Milić dok produkciju potpisuju Vedran Kasap, Domagoj Jović i Joško Lokas. Urednica serije je Zinka Kiseljak.

Sadržaj je dostupan i na multimedijskoj platformi HRTi.

Prva sezona serije Nestali

Prva sezona serije Nestali

Foto: Clinica studio / za HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!