Neva Rošić - Lakoća igre

02.02.2022.

15:30

Autor: HRT

Nedjelja, 6. veljače na Trećem

Nedjelja, 6. veljače na Trećem

Foto: Neva Rošić - Lakoća igre / dokumentarni film

U nedjelju 6. veljače na Trećem programu u 20:05 prikazujemo dokumentarni film Neva Rošić - Lakoća igre. Film o velikoj dami hrvatskog glumišta, glumici Nevi Rošić, koja svojim ulogama i trajnim postignućima vraća povjerenje u kazalište i glumca.

Gradila je uloge hrabro, drsko, istančano, s puno elegancije i duha. Njezine su kreacije i danas izvan standarda, izvan već viđenog. U svojim je interpretacijama brojnih uloga sentimentalno vjerna, luckasto duhovita, snažna izraza, racionalna i rastrojena, izvanredne tehnike scenskoga govora.

Bujnom osobnošću vlada scenom kao Shakespeareova Lady Macbeth, kraljica Gertruda, Porcija u Juliju Cezaru, gospođa Capuletti i dadilja u Romeu i Juliji, Matkovićeva Klitemnestra, Držićeva Laura, Vojnovićeva Mare Beneša, Čehovljeva Irina Arkadina, bravurozna Marija Ružička-Strozzi u Ostavci Čede Price, ili kao hirovita Sarah Bernhardt. Ponajviše su je obilježili nastupi u ulogama Krležinih ženskih likova.

Od Ancile - Klare u Areteju, Laure U agoniji, Klare u Ledi te barunice Castelli u Gospodi Glembajevima. Bila je glumica za barunicu, velike snage glumačke transformacije. Njezine su uloge pravi ogledi o glumi.

Nedjelja, 6. veljače na Trećem

Nedjelja, 6. veljače na Trećem

Foto: Neva Rošić - Lakoća igre / dokumentarni film

U filmu ćemo vidjeti neke od njezinih znamenitih kreacija, od početaka kada je kao djevojčica glumila u riječkom HNK u kojem je njezin otac dr. Đuro Rošić bio prvi intendant. Bit će riječi o suradnji s najvećim redateljima - Gavellom, Škiljanom, Gerićem, Spaićem, Habunekom, Parom, Juvančićem, Kunčevićem, kao i s mladim redateljima.

Pratimo njezin glumački život od Zagrebačkog dramskog kazališta, HNK u Zagrebu, Dubrovačkih ljetnih igara, Teatra ITD, kazališta Mala scena, Teatra u gostima, HNK u Rijeci. Režirala je nekoliko predstava, a pokazala je još jedan svoj talent kao redovita sveučilišna profesorica glume na Akademiji kazališne umjetnosti u Zagrebu. Brojnim, danas slavnim glumcima, ostala je zauvijek najbolja i najdraža profesorica. 

Kroz osobnu i profesionalnu priču u filmu Lakoća igre svjedočimo životu glumice koja plijeni pozornost sugovornika i publike i jednakim sjajem blista od prvih mladenačkih uloga do danas, uvodeći nas svojim majstorstvom u najsvečanije kazališne trenutke. Ovo je priča o Nevi Rošić i zlatnom dobu hrvatskoga kazališta.

Scenaristica, redateljica i urednica je Lada Džidić Barić, montaža Mladen Radaković, glazba Eva Kalogjera, a direktori fotografije Damir Bednjanec i Krešo Vlahek

Dokumentarni film  Neva Rošić - Lakoća igre, snimljen 2020. godine, možete pronaći i u videoteci naše multimedijske usluge HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!