Ničija budala

12:46 / 07.05.2022.

Autor: HRT

Nedjelja, 22. svibnja na Drugom

Nedjelja, 22. svibnja na Drugom

Foto: Ničija budala / film

U nedjelju, 22. svibnja na Drugom programu u 20:05 emitiramo film Ničija budala (NOBODY'S FOOL, 1994.). Izvrsna sentimentalna drama o emocionalno nezrelom čovjeku koji predstavlja jedinu utjehu mnogima očajnički željnim ljubavi i bliskosti s drugim ljudskim bićem. 


video thumb

Sully je muškarac koji ni na pragu šezdesetih nije uspio dokraja odrasti. Nakon što je napustio prebučnu obitelj, živi kao podstanar kod stare gospođe Beryl, plaća joj stanarinu razgovorom i sitnim popravcima nekad otmjene kuće. Čekajući odštetu zbog stradaloga koljena, radi na crno kod svog uspješnijega i mlađeg drugog ja, Carla Roebucka i usput ljubaka s njegovom lijepom i usamljenom ženom Toby.

Naizgled je ravnodušan prema svome povučenome sinu Peteru i unucima, a zapravo ih voli i treba. Kada nakon financijskoga skandala u koji je upleten sin gospođe Beryl počini samoubojstvo, Sully je jedina utjeha ponosnoj starici. Vječiti dječak Sully, nesposoban za preuzimanje odgovornosti, usamljenik je okružen ljudima koji očajnički trebaju njegovu prisutnost i kojima ne može pomoći...

Vrlo dobar scenarij nominiran 1995. i za Oscara, nastao je prema istoimenoj pripovijetki dobitnika Pulitzerove nagrade Richarda Russa (Empire Falls), a potpisuje ga, kao i režiju, Richard Benton, dobitnik Oscara za vrhunsku melodramu "Kramer protiv Kramera" i jedan od vodećih hollywoodskih scenarista i redatelja sedamdesetih.

Njegov potpis nosi scenarij kultnoga Pennova klasika "Bonnie i Clyde", a s Mariom Puzom 1978. supotpisuje "Supermana", da spomenemo samo njegove najkomercijalnije projekte. Majstor finoga ugođaja, Benton osobito dobro radi s glumcima koji u njegovim filmovima redovito ostvaruju velike uloge i osvajaju značajna priznanja.

Nedjelja, 22. svibnja na Drugom

Nedjelja, 22. svibnja na Drugom

Foto: Ničija budala / film

Tako su se i u filmu "Ničija budala" istaknuli manje-više svi, a osobito uvijek pouzdani Paul Newman (Mačka na vrućem limenom krovu, Boja novca, Butch Cassidy i Sundance Kid) u glavnoj ulozi i velika dama, još jedna oskarovka, Jessica Tandy (Vozeći gđicu Daisy) u izvrsnoj epizodnoj ulozi.

Benton je film posvetio uspomeni na ovu veliku glumicu, jer riječ je o njezinom zadnjem nastupu pred kamerama. Paul Newman je za ulogu Sallyja nominiran za još jednoga Oscara i Zlatni globus, a dobio je berlinskoga Srebrnog medvjeda i priznanja Nacionalnoga društva filmskih kritičara i New York Film Critics Circlea. Čvrst film, melankolična ozračja i profinjenoga psihološkoga tkanja.

Nedjelja, 22. svibnja na Drugom

Nedjelja, 22. svibnja na Drugom

Foto: Ničija budala / film

Uloge tumače Paul Newman, Jessica Tandy, Bruce Willis, Melanie Griffith, Dylan Walsh, Pruitt Taylor Vince, Gene Saks.

Scenarij i režiju potpisuje Robert Benton.

Nedjelja, 22. svibnja na Drugom

Nedjelja, 22. svibnja na Drugom

Foto: Ničija budala / film

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!