Nije bilo uzalud

13.10.2021.

09:54

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

U sklopu ciklusa Hrvatska kinoteka, u petak 22. listopada na Trećem programu HTV-a u 22 sata prikazujemo dramu Nije bilo uzalud. Prvi je to igrani film jednog od najvećih hrvatskih redatelja Nikole Tanhofera (1926.-1998.). 

Mladi liječnik Jure vraća se u rodno selo na rubu velike močvare. Jure je dočekan s nepovjerenjem, a bolesni seljaci radije traže pomoć od vračare nego od suvremene medicine. Uz sve teškoće koje prate Jurin rad, ni njegova mlada supruga ne podnosi selo. Pred Jurom je izbor: poslušati suprugu i vratiti se u Zagreb, ili uz pomoć seoskog liječnika i njegove mlade kćeri nastaviti borbu protiv zaostalosti u rodnom kraju...

Snimljen davne 1957. godine u živopisnom ambijentu Kopačkog rita, film je promovirao do tada vrsnog i provjerenog snimatelja u sasvim solidnog redatelja. Unatoč stanovitoj neuvjerljivosti same fabule o mladom liječniku koji se sukobljava s primitivizmom poratne seoske sredine, film vrijedi pogledati prije svega zbog sjajne kamere Slavka Zalara i vrlo uvjerljivih glumačkih ostvarenja Borisa Buzančića, Mire Nikolić, Zlate Perlić, Zvonimira Rogoza, Mije Oremović i ostalih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!