Nikita - akcijski film

29.09.2020.

15:44

Autor: HRT

-

-

Foto: - / -

Bessonova "Nikita" jedan je od najvećih komercijalnih uspjeha francuske kinematografije.
10. listopada na HRT – HTV 3 u 22:35 (15)

Nakon neuspješne pljačke ljekarne, policija privodi narkomanku Nikitu. Premda je osudi na smrtnu kaznu, policija inscenira njezinu smrt i odluči joj pružiti još jednu priliku: da za protuobavještajnu službu uklanja nepoželjne ljude. Šef tajne službe Bob vidi u njoj kvalitetan materijal za najzahtjevnije zadatke.

Nikita uviđa da joj je jedini izlaz da prihvati ponudu. Nakon vrhunske škole i iscrpljujućeg treninga za obučavanje profesionalnih ubojica, počinje obavljati svoje zadatke. Međutim, tada upozna simpatičnog Marca koji se u nju zaljubi. U njoj se počnu razvijati osjećaji koji su u suprotnosti s njezinim poslom.

U vrijeme kad je snimao akcijski uradak "Nikitu", Luc Besson je je već bio poznat po kultnom filmu "Veliko plavetnilo" (Le grand bleu/The Big Blue). Nakon "vodenog misticizma" Besson se "Nikitom" uputio u suvremeni velegrad, otkrivajući njegove najmračnije strane. Bessonova "Nikita" jedan je od najvećih komercijalnih uspjeha francuske kinematografije.

To je navelo Hollywood da prema ovoj priči o Pigmalionu i njegovoj kreaciji realizira remake s Bridget Fonda samo tri godine kasnije, a po "Nikiti" je snimljena i istoimena popularna serija. "Nikita" odražava brojne težnje takozvanog novog baroka, struje kojoj je Bresson pripadao, ali i nastojanja da se stvori europski film. Za naslovnu ulogu glumica Anne Parillaud dobila je francusku godišnju nagradu César. Uz nju, u glavnim su ulogama francusko-talijanskog akcijskog filma LA FEMME NIKITA iz 1990. godine i Jean-Hugues Anglade, Jeanne Moreau i Tcheky Karyo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!